Ailurofobie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ailurofobie
Clasificare și resurse externe
ICD-11  Modificați la Wikidata

Ailurofobia este o formă de fobie manifestată prin teamă exagerată și nemotivată de pisici[1]. Se manifestă sub mai multe forme. Unele persoane suferă de această experiență aproape tot timpul, altele doar ca răspuns la stimuli direcți. Unele situații posibile care pot declanșa teama de pisici sunt: ascultarea torsului, vederea unei pisici în viața reala, posibilitatea de a-și imagina atacul unei pisici, gândul de a întâlni o pisică în întuneric, vederea unei pisici în imagini sau la televizor, jucării sub formă de pisică etc.

În Evul Mediu pisicile erau asociate cu supranaturalul, vrăjitoria și diavolul. Există o credință conform căreia pisicile pot prezice vremea, dându-i pisicii o aură supranaturală. În unele cazuri, fobia se limitează la pisici negre, despre care se credea că sunt vrăjitoare transformate.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele provine din cuvintele grecești αἴλουρος (ailouros), "pisică" și φṣβος (phóbos), "frică". Alte nume includ felinofobie,[2] și elurofobie,[2] O persoană cu o astfel de teamă este cunoscută ca un ailurofob. [2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en London, Louis S. (ianuarie 1952). „Ailurophobia and ornithophobia: Cat phobia and bird phobia”. The Psychiatric Quarterly. 26 (1-4): 365–371. doi:10.1007/BF01568473. PMID 14949213. 
  2. ^ a b c en Szasz, Thomas. A lexicon of lunacy: metaphoric malady, moral responsibility, and psychiatry. p. 68. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]