Administrarea conținutului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Administrarea conținutului sau Content management (expresie engleză cu traducerea "managementul conținutului") se referă în principal la totalitatea proceselor prin care trece conținutul paginilor de Internet sau prin care trec resursele informatice (text, imagini, video) și paginile de Internet ale siturilor web. Poate fi vorba despre orice fel de resurse digitale publicate pe Internet într-o zonă publică sau cu acces restricționat. Managementul de conținut, ca activitate specifică Internetului, poate fi aplicat la fel de bine și în cazul intraneturilor, cazuri în care noțiunea se referă la administrarea unor resurse digitale la care au acces doar membrii acelei rețele (arhivare, administrare arhivă, gestiune resurse).

Diversitatea ce poate fi întâlnită pe Internet face aproape imposibilă definirea unor workflow-uri standard ce pot fi aplicate în mai multe cazuri, însă când este vorba de paginile de Internet ale publicațiilor (portal, sit, blog, etc.), se pot identifica o serie de roluri generale ale procesului de management de conținut. Existența acestor roluri în workflow-ul de management de conținut al siturilor este evident condiționată de cantitatea de resurse digitale implicate și de dimensiunile și bugetul proiectelor.

Web Content Management[modificare | modificare sursă]

"Web Content Management" poate fi definit ca fiind disciplina administrării siturilor, fără a discuta rolul specific al acestora și implicații ale programării.

Materiale scrise[modificare | modificare sursă]

În cazul textelor online, pot fi identificate rolurile evidente cum ar fi autori ai textelor, corectori și traducători. În cazul webul-ui apar și alte roluri foarte importante cum ar fi responsabilul de publicație (sit), care în principal analizează cererea de conținut a utilizatorilor sit-ului și cere autorilor materiale care să satisfacă aceste cerințe sau, pe baza respectării unei politici editoriale specifice, este responsabil de rezultatele finale ale sit-ului. De asemenea sunt foarte des întâlnite cazurile în care managerul de conținut este în același timp și autorul articolelor, persoana care publică articolele și face optimizarea numită Search Engine Optimization - SEO. Rolul de a publica și a edita sit-ul revine publicatorului (publisher). Unul dintre cele mai importante roluri în managementul de conținut în web este rolul de optimizare SEO, ce implica și optimizarea textelor sit-ului pentru a fi identificate și clasificate corect de către motoarele de căutare.

Fotografii si imagini[modificare | modificare sursă]

Rolul managerului de conținut nu se oprește doar la responsabilitatile legate de text, ci se aplica în general asupra tuturor elementelor prezentate de sit. În cazul imaginilor el poate defini anumite cerințe legate strict de conținutul acestora (încadrare, conținut propriu-zis, etc.) Publicatorul, ca și în cazul materialelor text, este responsabil pentru lansarea/publicarea conținutului. Optimizarea SEO a conținutului implica și optimizarea imaginilor.

Materiale video[modificare | modificare sursă]

Managerul de conținut are rolul de a formula cerintele legate de materialele video ale sitului, pe baza analizei audienței/traficului, independent de sursa sau de procesul de producție a materialelor video pentru Internet. Publicatorul are responsabilitatea de a publica materialul video în sit pe baza specificațiilor managerului de conținut. Optimizarea SEO este implicita chiar și în cazul materialului video.

Materiale audio[modificare | modificare sursă]

La fel ca și în cazul materialelor video, managementul de conținut este realizat de către managerul de conținut (responsabil de politica editorială), publicator (responsabil de lansarea și administrarea conținutului) și de către specialistul SEO.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]