Adam întunecatul (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adam întunecatul
Rating
Titlu originalBlack Adam
Genfilm cu supereroi[*]
film științifico-fantastic
film fantastic
film de acțiune[1]
film fantastic[*][1]
film de aventuri[1]  Modificați la Wikidata
RegizorJaume Collet-Serra⁠(d)
Scenarist
Bazat pePersonaje⁠(d)
din DC
Producător
Studio
DistribuitorWarner Bros. Pictures
Director de imagineLawrence Sher⁠(d)
Montaj
  • Mike Sale
  • John Lee
MuzicaLorne Balfe⁠(d)
Distribuție
Premiera  (2022-10-03) (Mexico City)  (2022-10-21) (Statele Unite)
Durata125 minute[2]
ȚaraStatele Unite
Filmat înAtlanta  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiKahndaq[*][[Kahndaq (fictional country in the DC Comics universe)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Buget$190–260 milioane[3][4][5][6]
Încasări$393.3 milioane[7]
Parte a serieiShazam![*][[Shazam! (DC Comics film series)|​]]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.blackadammovie.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Black Adam este un film american din 2022, bazat pe personajul DC cu același nume. Produs de New Line Cinema, DC Films⁠(d), Seven Bucks Productions⁠(d) și FlynnPictureCo.⁠(d) și distribuit de Warner Bros. Pictures, este un spin-off din Shazam! (2019) și al 11-lea film din DC Extended Universe (DCEU). Filmul a fost regizat de Jaume Collet-Serra⁠(d) și scris de Adam Sztykiel⁠(d), Rory Haines și Sohrab Noshirvani. Îl distribuie pe Dwayne Johnson în rolul lui Teth-Adam / Adam întunecatul, un supraom străvechi care este eliberat din închisoarea magică de către un grup de arheologi pentru a elibera națiunea Kahndaq de sindicatul criminalității Intergang⁠(d), al cărui lider local intenționează să obțină o relicvă antică numită Coroana lui Sabbac pentru a prelua controlul națiunii. Aldis Hodge⁠(d), Noah Centineo, Sarah Shahi⁠(d), Marwan Kenzari⁠(d), Quintessa Swindell⁠(d) și Pierce Brosnan apar în roluri secundare.

Johnson a fost apropiat de Shazam! la începutul dezvoltării filmului și s-a confirmat că îl va portretiza pe răufăcătorul Adam întunecatul în septembrie 2014, dar producătorii, la îndemnul lui Johnson, au decis ulterior să-i dea personajului propriul film. Sztykiel a fost angajat în octombrie 2017. Collet-Serra s-a alăturat în iunie 2019, cu o dată de lansare planificată pentru decembrie 2021, dar acest termen a fost amânat de pandemia de COVID-19. Un casting suplimentar a avut loc în anul următor, inclusiv pentru patru membri ai Societății Dreptății din America, iar scenariul a fost rescris de Haines și Noshirvani. Turnarea filmului a avut loc din aprilie până în august 2021 la Trilith Studios⁠(d) din Atlanta, Georgia și, de asemenea, în Los Angeles.

Adam întunecatul a avut premiera mondială în Mexico City pe 3 octombrie 2022 și a fost lansat în cinematografe în Statele Unite pe 21 octombrie. Filmul nu a avut succes din punct de vedere critic și comercial, încasând 393 de milioane de dolari în întreaga lume și fiind etichetat ca un eșec cinematografic, după ce nu a reușit să atingă pragul de rentabilitate.

Planuri de viitor[modificare | modificare sursă]

În decembrie 2022 Johnson a confirmat că o continuare a lui Adam întunecatul nu era în planurile imediate ale lui James Gunn, președintele (CEO) DC Studios, deși a adăugat că el și Warner Bros. vor „continua să exploreze cele mai valoroase moduri în care Adam întunecatul poate fi utilizat în viitoarele capitole ale multiversului DC”.[6] Gunn a răspuns spunând că așteaptă cu nerăbdare colaborările viitoare cu Johnson și Seven Bucks Productions.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c AlloCiné, accesat în  
  2. ^ „Black Adam”. BBFC. Arhivat din original la . Accesat în . Cinema 124m 44s 
  3. ^ Moreau, Jordan (). „Box Office:'Black Adam' Flies to $7.6 Million in Previews”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ McCarthy, Todd (). „Film Review: Dwayne Johnson In New Line/DC's 'Black Adam'. Deadline Hollywood. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Kit, Borys (). „Patty Jenkins' 'Wonder Woman 3' Not Moving Forward as DC Movies Hit Turning Point (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b Aaron Couch; Borys Kit (). 'Black Adam 2' Not Moving Forward as Part of New DC's "First Chapter". The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Black Adam (2022). Box Office Mojo. IMDb. Accesat în . 
  8. ^ Alejandra Gularte (). Black Adam Defeated by Final Enemy... Warner Bros. Discovery”. Vulture. New York⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în .