Accidentul de la Three Mile Island

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Protest împotriva utilizării energiei nucleare la Harrisburg în 1979 la câteva zile după accident

Accidentul de la Three Mile Island a survenit pe 28 martie 1979 la centrala nucleară Three Mile Island din apropiere de Harrisburg, Pennsylvania. A avut loc topirea parțială a reactorului nuclear și, chiar dacă nu s-a soldat cu urmări grave, a fost cel mai mare accident nuclear din istoria SUA.

Ca urmare a acestui incident, de atunci nu s-a mai construit nicio centrală nucleară pe teritoriul SUA. Centrala nucleară TMI a fost inaugurată pe 2 septembrie 1974, iar reactorul 2 a intrat în funcțiune pe 30 decembrie 1978, la doar câteva luni înainte de accident. Cu doar câteva zile înaintea accidentului, a avut loc lansarea filmului ”Sindromul chinezesc” (The China Syndrome), care inițial a fost criticat deoarece aducea ”o asasinare a industriei nucleare” și că ar fi fost nerealist. Însă odată cu accidentul nuclear de la Three Mile Island, filmul a devenit celebru pentru expunerea pericolelor industriei nucleare.

Centrala nucleară TMI (în distanță) alături de aeroportul Harrisburg și coridorul Keystone al PRR, la câteva luni după accident

Legături externe[modificare | modificare sursă]