Acalypha dikuluwensis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acalypha dikuluwensis
Stare de conservare

Dispărut  (1959?)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiosperms
(neclasificat): Eudicots
(neclasificat): Rosids
Ordin: Malpighiales
Familie: Euphorbiaceae
Gen: Acalypha
Specie: A. dikuluwensis
Nume binomial
Acalypha dikuluwensis
P.A.Duvign. & Dewit
Katanga Province, D.R. Congo

Acalypha dikuluwensis a fost o plantă cu flori tropicale din genul Acalypha⁠(en)[traduceți], aparținând familiei Euphorbiaceae. Lista roșie a IUCN a speciilor amenințate a declarat planta dispărută în 2012. Acalypha dikuluwensis a fost endemică pentru solurile bogate în cupru din provincia Katanga din estul Republicii Democratice Congo, și a fost găsită doar în jurul localității Dikuluwe, unde solurile sunt derivate din rocile cambriene ale supergrupului Katanga⁠(en)[traduceți].[2] A fost limitată la savana stepică în aflorimentele de cupru, care au fost distruse de mineritul de suprafață⁠(en)[traduceți]. Nu s-au mai găsit specimene după 1959.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Meersseman, A., Faucon, M.-P., Meerts, P., Mahy, G., Malaisse, F. & Ngongo Luhembwe, M. (). Acalypha dikuluwensis. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2013.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ Faucon, Michel-Pierre; Meersseman, Arthur; Shutcha, Mylor Ngoy; Mahy, Grégory; Luhembwe, Michel Ngongo; Malaisse, François; Meerts, Pierre (). „Copper endemism in the Congolese flora: a database of copper affinity and conservational value of cuprophytes”. Plant Ecology and Evolution. 143 (1): 5–18. doi:10.5091/plecevo.2010.411. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]