Școală de șoferi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Școala de șoferi este organizația care se ocupă de instruirea teoretică și practică a candidaților pentru obținerea unuia dintre permisele de conducere existente, clasificate pe categorii (AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE).

Categoria A: Motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW .

Categoria B: 1. Autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului nu este mai mare de 8. 2. Ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg. 3. Ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depășește 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg. 4. Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Categoria C: 1. Autovehiculul, altul decât cele din categoria D sau D1, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg și care este proiectat și construit pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto. 2. Ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.

Categoria E: Ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria C sau autovehicul trăgător din categoria D și remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg.

Categoria D: Autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului. Autovehiculului din această categorie i se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.