Înapoi în viitor (serie de filme)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Înapoi în viitor
Back to the Future film series logo.png
RatingRating.gif
Titlu originalBack to the Future trilogy
Gencomedie științifico-fantastică[*]
film științifico-fantastic
film de comedie
film cu călătorii în timp[*]  Modificați la Wikidata
RegizorRobert Zemeckis
Scenarist
  • Robert Zemeckis
  • Bob Gale
Producător
DistribuitorUniversal Pictures
Studio Amblin Entertainment[*][[Amblin Entertainment (American film and television production company)|​]]  Modificați la Wikidata
Director de imagineDean Cundey
Montaj
MuzicaAlan Silvestri
Distribuție
Premiera1985–90
Durata337 minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiunii Hill Valley[*][[Hill Valley (fictional city in California, USA in the "Back to the Future" movie franchise)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Buget99 de milioane de dolari
Încasări975,2 milioane dolari
Website oficialhttps://www.backtothefuture.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Allmovie

Înapoi în viitor (titlu original în engleză: Back to the Future) este o serie de filme americane SF de aventură și comedie scrise și regizate de Robert Zemeckis, produse de Bob Gale și Neil Canton pentru Amblin Entertainment, Steven Spielberg și distribuite de Universal Pictures. Franciza urmărește aventurile unui elev de liceu, Marty McFly (Michael J. Fox), un om de știință excentric, Doctor Emmett L. Brown (Christopher Lloyd), și Clara Clayton (Mary Steenburgen), care este profesoară la școala din afara Hill Valley. Protagoniștii folosesc o mașină a timpului DeLorean pentru a călători în timp în diferite perioade din istoria Hill Valley, California.

Filme[modificare | modificare sursă]

Înapoi în viitor (1985)[modificare | modificare sursă]

Marty McFly este un adolescent american obișnuit al anilor '80 care este trimis în mod accidental în 1955 într-o mașină a timpului DeLorean, alimentată cu plutoniu, al cărei inventator este un om de știință excentric, interpretat de Christopher Lloyd. În timpul călătoriei în timp, Marty trebuie să se asigure că părinții săi, adolescenți, Crispin Glover și Lea Thompson, se întâlnesc și se îndrăgostesc pentru ca el să poată reveni în viitor.

Înapoi în viitor II (1989)[modificare | modificare sursă]

Adolescentul Marty a revenit în anul 1985, în prezentul îmbunătățit ca efect al intervenției sale din primul film. Doc își face apariția în mașina timpului, pentru a-l avertiza că viitorii lui copii, rezultați din căsătoria cu Jennifer, riscă să devină niște delicvenți. Toți trei se urcă în mașina timpului și ajung în anul 2015, în care tatăl lui Marty e decedat, iar mama lui e căsătorită cu antagonistul Biff Tannen.

Înapoi în viitor III (1990)[modificare | modificare sursă]

Rămas blocat în 1955 după ce a fost lovit de un fulger straniu, Marty trebuie să se întoarcă în 1855, pentru a-l salva pe Doc Brown de la un sfârșit prematur. După ce supraviețuiește unui atac al indienilor și al localnicilor neprietenoși, Marty îl găsește pe Doc Brown la fierărie. Aceste, însă, se află sub magia fermecătoarei Clara Clayton și doar Marty să îi scoată din Vestul Sălbatic și să îi ducă înapoi în viitor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Înapoi în viitor