Împăratul Yao

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Yao (dezambiguizare).
Yao
Ma Lin - Emperor Yao.jpg
primul împărat al Chinei
Date personale
Născut2358 î.Chr.
Gaoyou[*], Republica Populară Chineză Modificați la Wikidata
Decedat2258 î. Chr.
PărințiEmperor Kù[*]
Q10285339[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriXie of Shang[*]
Hou Ji[*]
Emperor Zhi[*] Modificați la Wikidata
CopiiEhuang[*]
Nüying[*]
Danzhu[*] Modificați la Wikidata
CetățenieChina Modificați la Wikidata
OcupațieÎmpărat Modificați la Wikidata

Yao (Chineza simplificată:尧; chineză tradițională:尧; pinyin: Yao; Wade-Giles: Yao) (2358 - 2258 î.Hr.) a fost un conducător chinez, una din cele trei Auguști și Cinci Împărați. De asemenea, cunoscut ca Taotang-shi (陶唐氏), el a fost născut Yi Fangxun (伊放勋) sau Yi Qi (伊祁), ca al doilea fiu al împăratului Ku Qingdu (庆都). El este de asemenea cunoscut ca Tang Yao (唐尧).

De multe ori a fost lăudat ca înțelept din punct de vedere moral, Yao cu bunăvoință și eforturile depuse a servit ca model pentru viitorii monarhi chinezi și împărați. Chinezii antici deseori vorbesc de Yao, Shun și Yu ca figuri istorice, precum și istoricii contemporani cred că aceștea pot reprezenta lider-șefi de triburi aliate care au stabilit un sistem unitar și ierarhic de guvernare într-o perioadă de tranziție la societatea patriarhală feudală. În "Cartea de Istorie", una dintre cele cinci cărți clasice, primele capitole incep cu Yao, Shun și Yu.

Conform legendei, Yao a devenit domnitor la vîrsta 20 și a murit la 119 ani, când a trecut la tronul Marii Shun, cărora le-a dat două fiice ale sale în căsătorie.

Din contribuțiile sale, Yao se spune că a inventat jocul de Go, conform relatărilor ca o distracție pentru fiul său Danzhu (丹朱). După trei ani de doliu cutumiar perioada de după moartea lui Yao, Shun numește pe Danzhu ca domnitor, dar oamenii recunosc ca moștenitor legitim numai pe Shun.

Analele Bamboo oferă o altă poveste. Shun se răzvrătește și întemnițează pe Yao și acesta este lăsat să moară. Danzhu este exilat și mai târziu învins de Shun.