Äußeres Burgtor (Viena)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Äußeres Burgtor, vedere dinspre Ringstraße
Vedere dinspre Heldenplatz, 2005

Äußere Burgtor, anterior Äusseres Burgthor, este o poartă din Viena, situată între Heldenplatz și Wiener Ringstraße (Burgring) și cunoscută și sub numele de Heldentor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Vechea poartă a castelului a fost construită în 1660 ca parte a fortificațiilor Vienei și a avut un rol defensiv important în timpul celui de-al doilea asediu turcesc asupra Vienei din 1683. În timpul războiului celei de-a cincea coaliții, în anul 1809, ea a fost - ca și alte părți și fortificații ale orașului - atacată de soldații lui Napoleon, devenind evident faptul că fortificațiile orașului și-au pierdut valoarea militară.

Äußere Burgtor a fost construită de Peter Nobile după planurile lui Luigi Cagnola cu ajutorul soldaților armatei imperiale austriece. Poarta cu cele cinci treceri arcuite a fost construită din piatră.[1] Ceremonia de punere a piatrei de temelie a avut loc la 22 septembrie 1821, în prezența împăratului Francisc I. Ea a fost inaugurată la 16 octombrie 1824 - a XI-a aniversare a Bătăliei de la Leipzig. Potrivit unei proclamații, din 18 octombrie 1824 a devenit posibilă libera trecere prin noua poartă.

Pe frontispiciul porții dinspre Ringstraße se află o inscripție cu litere aurite: „FRANCISCUS I. IMPERATOR AUSTRIAE MDCCCXXIV“ (Francisc I, Împărat al Austriei, 1824), iar pe cel dinspre Heldenplatz inscripția „IUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM“ (Dreptatea este temelia statului.), motto-ul împăratului Francisc I al Austriei.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Otto Wagner a plănuit să demoleze poarta și să o reconstruiască în Grinzing. În locul său, el a vrut să construiască un monument al împăratului Franz Joseph I. Constructorul Ludwig Baumann a fost pentru demolarea clădirii, în scopul de a deschide Heldenplatz (până în 1878 „Äußerer Burgplatz“) înspre Ringstraße.

În perioada ocupației Austriei de către naziști, a existat o încercare de a lărgi Heldenplatz. În acest scop, axa principală a pieței urma să fie rotită cu 90 de grade, astfel încât din balconul Palatului Imperial, de unde Adolf Hitler a anunțat anexarea Austriei, să se urmărească marile parăzi militare. În acest scop, s-a intenționat ca statuile ecvestre ale arhiducelui Carol și al prințului Eugen de Savoia, precum și poarta în sine, să fie mutate în centrul Heldenplatz.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alphons Lhotsky: Die Baugeschichte der Museen und der Neuen Burg. Das Kaiserforum, S 148, Anmerkung 348, Verlag Ferdinand Berger, Wien 1941.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Margaret Gottfried: Das Wiener Kaiserforum. Utopien zwischen Hofburg und Museumsquartier. Böhlau Verlag, Wien (2001). ISBN 3205991966
  • Lorbeer für unsere Helden 1914–1916. Denkschrift zur Enthüllung der Kränze am äusseren Burgtor in Wien. Militär-Witwen- und Waisenfond. Wien 1916.
  • Peter Stachel: Mythos Heldenplatz. Pichler Verlag GmbH & Co KG, Wien, ISBN 3-85431-286-5.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Äußeres Burgtor

7Coordonate: 48° 12′ 20″ N, 16° 21′ 46″ E