Indice de masă corporală: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m r2.7.3) (Robot interwiki: Adăugat: ckb:BMI
Linia 53: Linia 53:


== Legături externe ==
== Legături externe ==
*[http://demoiselle.ro/calculator-indice-masa-corporala-imc-sau-bmi/ Calculator Indice Masă Corporală]

[[Categorie:Sănătate]]
[[Categorie:Sănătate]]
[[Categorie:Nutriție]]
[[Categorie:Nutriție]]

Versiunea de la 9 februarie 2013 00:51

Un grafic al indicelui masei corporale. Liniile punctate sunt sub-categorii ale categoriilor principale. Spre exemplu, categoria “sub-ponderal” este împărţită în sub-categoriile “acut,” “moderat,” şi “obişnuit”.
Pe baza datelor World Health Organization aici.

Indicele de masă corporală (IMC) (în engleză Body mass index, sau BMI) este un indicator statistic a masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. Prin urmare, este utilă numai pentru măsurarea unei populații și nu este folosită pentru a pune diagnosticul asupra unei singure persoane. A fost inventată între anii 1830 și 1850 ce către belgianul Adolphe Quetelet în timpul dezvoltării "fizicii sociale".

O metodă foarte bună pentru verificarea stării de sănătate este evaluarea periodică a indicelul de masă corporală (IMC).

IMC este o măsură care poate indica dacă o persoană are o greutate sanatoasă pentru înălțimea sa. Practic nu contează neapărat forma corpului deoarece greutatea optimă este calculată pentru o înălțime în mod particular.

Deși e folositor pentru majoritatea oamenilor, IMC nu funcționează pentru toată lumea. NU se potrivește copiilor sau oamenilor în vârstă. De asemenea nu e relevant dacă aveți mulți mușchi din cauza că faceți mult sport. Mușchii cântăresc mai mult în comparație cu depozitele de grăsime, deci IMC va fi mai mare în cazul unui corp atletic. De exemplu jucătorii de rugby au un IMC care indică stare de obezitate, chiar dacă nu au grăsime corporala în exces.

IMC sub 18,5 Risc pentru sănătate: ridicat Aceasta valoare indică riscuri pentru sănătatea ta, este mult prea mică pentru o sănătate optimă.

IMC 18,5-24,9 Risc pentru sănătate: minim/scăzut

IMC 25-29,9 Risc pentru sănătate: scăzut/moderat

IMC 30-34,9 Risc pentru sănătate: moderat/ridicat Acesta e un semn de avertisment: schimbă-ți dieta acum!

IMC peste 35 Risc pentru sănătate: ridicat Greutatea iți afectează în mod radical sănătatea. Scapă de surplusul de greutate!

Formula: Greutatea actuala(kg)/[inălțimea(m)]2

Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii, exprimată în metri. Formula are ca rezultat un cantitate exprimată în kg/m2.

IMC se poate determina folosindu-se graficul BMI, care are pe orizontală greutatea (axa orizontală) și înălțimea (pe axa verticală), folosindu-se liniile de contur pentru diferite categorii de valori pentru valoarea indexului IMC.


Referințe

Bibliografie

Wikţionar
Wikţionar
Caută „body mass index” în Wikționar, dicționarul liber.

Legături externe