Varicelă: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m →‎Legături externe: aplicat {{Legătură AB}} și/sau {{Legătură AC}} using AWB
Linia 24: Linia 24:


== Legături externe ==
== Legături externe ==
* [http://www.7p.ro/default.aspx?PageID=879 VARICELA (VARSATUL DE VANT)], 16 octombrie 2012, ''7 pitici''
* http://sfatulmedicului.ro/comunitate/varicela-si-zona-zoster_246/articole [http://www.sfatulmedicului.ro/comunitate/varicela-si-zona-zoster_246/articole]
* http://sfatulmedicului.ro/comunitate/varicela-si-zona-zoster_246/articole [http://www.sfatulmedicului.ro/comunitate/varicela-si-zona-zoster_246/articole]
* http://www.ifamilia.ro/boli/varicela [http://www.ifamilia.ro/boli/varicela]
* http://www.ifamilia.ro/boli/varicela [http://www.ifamilia.ro/boli/varicela]

Versiunea de la 16 octombrie 2012 12:03

Un bolnav de Varicelă

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Apare de obicei la vârsta copilăriei. La vârsta de adult, virusul provoacă de regulă o erupție localizată la unul sau mai multe dermatomuri, cunoscută sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde și denumirea de virus varicelo-zosterian.

Este o boală clasică a copilăriei, care pentru copii de obicei este ușoară dar pentru adolescenți și adulți poate avea un risc crescut de complicații. Boala poate dura în jur de o săptămână.

Epidemiologia

Poate apărea în oricare perioadă a anului, mai frecventă iarna și primăvara. Virusul cauzant se transmite doar de la persoană la persoană prin contact direct cu leziunile cutanate sau pe cale aeriană la expulzarea prin tuse sau strănut. Perioada de incubare până la apariția primelor simptome este de 2-3 săptămâni. Bolnavul este contagios aproximativ de la 2 zile înainte de apariția erupțiilor până la 5 zile după. La fel se poate contracta prin contactul cu leziunile unei persoane bolnave de herpes zoster.

Contactul familial (acele cazuri când se contractă boala de la un alt membru de familie) sunt de obicei mai grave decât primele cazuri, probabil pentru că există un contact mai intens și mai îndelungat cu virusul. Varicela este foarte contagioasă, în sensul că un bolnav în casă presupune o posibilitate de 80-90% ca persoanele din familie susceptibile a contracta boala vor sfârși prin a se contagia.

Varicela se vindecă sau dispare în 7-10 zile și generează imunitate permanentă. Desigur există cazuri când imunitatea dispare și are loc un al doilea episod de varicelă însă sunt cazuri izolate.

Măsuri generale

La copii de obicei este suficientă luarea măsurilor generale pentru îmbunătățirea simptomelor. Pentru febră se administrează paracetamol sau ibuprofen, evitându-se întotdeauna aspirina (acidul acetilsalicilic), a cărei folosire în cazul varicelei este asociată cu apariția complicațiilor. Mâncărimea se poate trata cu loțiuni antipruriginoase sau cu antihistaminice orale. Alte măsuri care se pot lua pentru evitarea leziunilor cauzate de scărpinarea pielii sunt tăierea în totalitate a unghiilor și o baie zilnică cu șampon cu PH neutru.

Este importantă izolarea bolnavului în perioada contagioasă a bolii de acele persoane care nu au suferit boala în trecut, în special aceia care prezintă risc crescut (adulți, adolescenți, viitoare mame sau imunodeprimați).

Vezi și

Legături externe

Format:Legătură AC