x86-64

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

x86-64 este o extensie a setului de instrucțiuni x86. Adaugă suport pentru registre generale pe 64-bit, mai multe adrese de memorie virtuală și numeroase alte îmbunătățiri. Specificația originală a fost creată de compania AMD și a fost implementată de AMD, Intel, VIA și alte companii. Arhitectura este complet compatibilă cu codul pe 32 de biți.[1] Deoarece tot setul de instrucțiuni pe 32 de biți este implementat în hardware fără emulare, executabilele x86 pe 32 de biți rulează cu aceeași performanță (viteză) [2] sau chiar mai repede, programele recompilate pentru a folosi noile capabilități ale arhitecturii putând atinge îmbunătățiri semnificative ale performanței.

Prima familie de procesoare ce a implementat această arhitectură a fost AMD K8. Intel a trebuit să urmeze trendul și să introducă o familie de procesoare NetBurst modificată, care era 100 % compatibilă cu platforma AMD. VIA Technologies a introdus x86-64 în arhitectura VIA Isaiah, folosită pentru procesoarele VIA Nano.

AMD și-a promovat mai târziu arhitectura sub numele „AMD64”, în timp ce Intel a folosit numele „IA-32e” și „EM64T”, iar mai târziu „Intel 64”. „x86-64” este folosit ca un termen generic neutru pentru a denumi arhitectura, la fel ca și „x64”.

AMD64[modificare | modificare sursă]

Istoria[modificare | modificare sursă]

AMD64 a fost creată ca o alternativă a arhitecturii radical diferite IA-64, care a fost proiectată de Intel și Hewlett Packard.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Manualul programatorului pentru arhitectura AMD64 Volumul 2: Programarea de sistem” (pdf). p. 70. Accesat în . 
  2. ^ IBM Corporation (). „IBM WebSphere Application Server 64-bit Performance Demystified” (PDF). p. 14. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . Figurile 5, 6 și 7 arată și că versiunea WAS pe 32 de biți rulează aplicațiile la un nivel nativ de performanță pe platformele POWER și x86-64. Spre deosebire de anumite arhitecturi pe 64 de biți, acestea nu emulează modul de 32 de biți. De aceea, chiar și aplicațiile care nu beneficiază de îmbunătățirile pe 64 de biți rulează la performanță maximă pe versiunea de WebSphere pe 32 de biți rulând pe platformele susmenționate. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]