Wikipedia:Refscript

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Refscript este un instrument pentru simplificarea creării de note de subsol ce trimit către diverse site-uri sau publicații online. El produce automat, cu un singur click, o notă de subsol cât mai completă cu putință și care poate fi copiată și lipită într-un articol.

Funcționare și utilizare[modificare sursă]

Pentru a folosi refscript, introduceți în browserul dumneavoastră un bookmark care, în loc de un URL, trimite către următorul cod Javascript: javascript:document.body.appendChild(document.createElement('script')).setAttribute('src','https://rawgit.com/rowiki/wikiro/master/js/refscript.js');void(0);

Puteți alege orice denumire pentru acest bookmark, și îl puteți pune oriunde vă este accesibil: în meniul de bookmarkuri sau în bara de bookmarkuri a browserului. Odată făcut un click pe acel bookmark atunci când este încărcată o pagină, el va rula un script în acea pagină și va afișa o casetă de dialog în care referința calculată automat este disponibilă pentru copiere.

Câteva informații de bază (URL, titlu, data accesării, entitatea care publică) sunt obținute prin metode generice, universal valabile, deci un format cu aceste date minimale va putea fi produs pentru aproape orice pagină din Internet.

Sunt însă și date care se obțin în moduri specifice fiecărui site, cum ar fi data publicării sau numele autorului unui articol. Dacă website-ul suportă taguri meta OGP, atunci toate informațiile se pot extrage de acolo fără vreo implementare suplimentară dedicată. Dacă însă vedeți că aceste informații sunt prezente în pagina respectivă, dar nu apar și în referința produsă de bookmark, înseamnă că fie site-ul nu este suportat, fie și-a schimbat designul și scriptul nu este capabil să extragă informațiile din noua structură a paginii. În aceste cazuri, puteți cere suport fie scriind un mesaj nou în pagina de discuții a acestei pagini, fie deschizând un issue în proiectul de Github (vezi URL mai jos).

Dezvoltare[modificare sursă]

Scriptul a fost inițial dezvoltat de Ark25. Acum este menținut de Strainu și Andrei Stroe. Codul sursă se află la adresa https://github.com/rowiki/wikiro/blob/master/js/refscript.js