Wikipedia:Ce facem cu un articol în lucru în spațiul utilizator

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Această pagină vă va arăta cum să procedați cu un articol în lucru din spațiul utilizator

Avem un articol în lucru în spațiul utilizator: Ce facem? Această pagină vă va îndruma ce să faceți în cazul în care ați creat (sau cineva a creat pentru dumneavoastră) o astfel de pagină (ceva de genul Utilizator:Exemplu/titlu).

Dacă nu ați făcut asta deja, aruncați o privire pe Ghid pentru îndrumări generale despre cum se editează paginile. Fițuica pentru wikizare vă poate ajuta cu sintaxa wiki. Dacă aveți nevoie de ajutor, puteți pune întrebări la Cafenea. Vă poate ajuta foarte mult dacă găsiți articole existente pe subiecte similare cu cel al ciornei dumneavoastră (de exemplu, dacă scrieți biografia unui economist, căutați alte biografii ale altor economiști). Urmăriți cum sunt scrise și structurate aceste articole mai vechi, și vedeți cum funcționează sintaxa wiki pentru a produce rezultatul final.

Odată ce credeți că articolul este terminat, puteți cere feedback despre el la Wikipedia:Cafenea. Dacă sunteți gata să-l publicați, puteți să-l mutați în spațiul principal. Pentru a face aceasta însă, contul dumneavoastră trebuie să aibă patru zile vechime și să fi făcut minimum 10 modificări (restricție numită autoconfirmare). Dacă nu îndepliniți aceste restricții, puteți cere redenumirea articolului.

Mai presus de toate, nu vă grăbiți: Roma nu s-a construit într-o zi, și nu sunt motive să se întâmple acest lucru cu articolul dumneavoastră. Dacă nu acoperiți însă aspectele esențiale enunțate mai jos înainte de a vă publica articolul, pagina s-ar putea să fie ștearsă. Nu așteptați nici să fie perfect, dar scrieți suficient conținut și citați suficiente surse încât să fie un punct de plecare și pentru alți redactori.

Chestiuni esențiale[modificare sursă]

Sunt câteva aspecte care sunt foarte importante; ele sunt enunțate și în alte pagini, și probabil le cunoașteți dacă ați început articolul cu ajutorul asistentului pentru crearea de articole noi, dar vor fi repetate și aici, deoarece sunt recurente:

Notabilitatea[modificare sursă]

Înainte de toate, Wikipedia este o enciclopedie. Aceasta înseamnă că, prin natura sa, subiectele abordate la Wikipedia trebuie să fie suficient de notabile ca să fie enciclopedice.

Un subiect este notabil dacă face subiectul mai multor lucrări publicate netriviale, care îndeplinesc criteriile unor surse de încredere și sunt independente de subiect și unele de altele. Toate subiectele trebuie să treacă un prag minim de notabilitate pentru a exista un articol despre ele în Wikipedia. Această cerință asigură că există suficient material în surse pentru a scrie un articol care să fie verificabil și enciclopedic.

Ce nu este Wikipedia: Pe lângă criteriul de notabilitate descris mai sus, textul trebuie să aibă natură enciclopedică. Liste de întrebări comune, îndrumare pentru jocuri video, panegirice, CV-uri, manuale de instrucțiuni, liste de legături, reclame, materiale promoționale, și definiții de dicționar nu sunt enciclopedice.

Sursele[modificare sursă]

Sursele bune

1. au o reputație de a fi de încredere: sunt surse de încredere
2. sunt independente de subiect
3. sunt verificabile pentru ceilalți redactori

Lucrul esențial de care aveți nevoie sunt (mai multe) surse de încredere, independente de subiect. Alți redactori vor avea nevoie de acestea atât pentru a verifica informațiile din articol, fie pentru a confirma notabilitatea.

  • Căutați surse! Nimic nu poate înlocui cercetarea.
  • Rețineți că nu toate subiectele din lume îndeplinesc criteriile de notabilitate - dar unele care nu sunt acum notabile, s-ar putea să devină în viitor.
  • Dacă nu puteți găsi sursele care să sprijine materialul din articol, îl puteți adăuga la Wikipedia:Articole cerute.

Dacă doriți să încercați să găsiți sursele de încredere necesare pentru articolul propus sunt câteva locuri unde puteți căuta:

Găsiți surse: Google (cărți · știri · ziare · scholar · imagini libere · ref WP· JSTOR · NYT · TWL.
Rețineți că multe surse valoroase nu sunt disponibile online.

Conținut[modificare sursă]

Drepturi de autor

Ca regulă generală, NU FACEȚI COPY-PASTE DE TEXT DE PE ALTE WEBSITE-URI SAU DIN ALTE MATERIALE. (Există câteva excepții foarte limitate.[1][2] De exemplu, câteva cuvinte dintr-un citat marcat corespunzător, încadrate într-un context adecvat și clar atribuite sursei pot fi acceptabile.)

Articolul pe care îl creați nu trebuie să includă text copiat din alte website-uri, cărți, reviste sau alte surse, decât dacă face parte dintr-un citat corect încadrat în context și corect atribuit. Articolele care încalcă drepturile de autor vor fi șterse[1] Scrieți dumneavoastră înșivă articolul cu propriile cuvinte.[2] Textul dumneavoastră poate să nu fie perfect — se poate repara mai târziu.

Stil și aranjare[modificare sursă]

Pentru a dezvolta un stil și o aranjare adecvată, puteți vedea alte articole scrise (mai ales cele similare).

Este bine să identificați categoriile în care și-ar avea locul articolul propus de dumneavoastră. Pentru a adăuga o categorie la un articol lucrat în spațiul utilizator, editați articolul și adăugați categoria cu sintaxa [[:Categorie:Numele categoriei]] în subsolul articolului, de exemplu [[:Categorie:Geografia Canadei]]. Semnul două puncte de la început va face ca ciorna să nu fie adăugată la categoria respectivă, dar va lista categoria ca legătură în subsolul articolului. După ce materialul va fi mutat în spațiul principal, semnul : inițial se va putea elimina.

La fel, va trebui să încercați să adăugați legături interne în articol. Adăugați legăturile spre alte articole care ajută la navigare și la înțelegere, dar evitați aglomerarea paginii cu legături spre termeni care pot fi înțeleși de majoritatea legăturilor, cum ar fi cuvintele simple. Din experiența lecturării atente a altor articole pe subiecte similare, vă puteți inspira ce legături ar trebui să fie incluse.

Când credeți că propunerea dumneavoastră este gata să fie publicată, cereți părerea altor wikipediști la Wikipedia:Cafenea sau direct în pagina lor de discuții dacă ați mai interacționat cu ei.[3]

Alte articole cu nume similare[modificare sursă]

Dacă titlul pe care doriți să-l dați există deja, nu înlocuiți pagina deja existentă.

  1. Dacă pagina existentă este un alt articol pe subiectul pe care doriți să-l tratați, modificați-o, integrând conținutul dumneavoastră.
  2. Dacă pagina existentă este un articol pe alt subiect, va trebui să alegeți un nume diferit, pentru a „dezambiguiza” între cele două.
    • Vedeți Wikipedia:Dezambiguizare pentru detalii cum se face aceasta corect (trebuie să alegeți un nume potrivit și să faceți legăturile corecte)
    • Sau cereți ajutorul altcuiva.
  3. Dacă pagina existentă este o redirecționare (o pagină care trimite la un alt articol cu alt nume – pagina „țintă”), puteți fie să integrați conținutul dumneavoastră în articolul-țintă, fie să transformați redirecționarea într-un articol de sine stătător. În cazul din urmă, în general va fi util să scrieți în pagina de discuții a articolului-țintă, să vedeți dacă cineva se opune sau dacă are vreo idee mai bună.

Ștergerea ciornei[modificare sursă]

Dacă renunțați la dezvoltare, puneți codul {{șr-u1}} la începutul lui și va fi șters în scurt timp.

  1. ^ a b Există foarte puține website-uri (și altfel de surse) din care se poate copia text fără a încălca drepturile de autor - cazuri în care textul este în domeniul public, sau folosește o licență compatibilă cu Wikipedia (pentru cazul din urmă, se impune de regulă atribuirea). Chiar și când se extrage text din surse din domeniul public, materialul copiat trebuie atribuit sursei. Evitarea încălcării drepturilor de autor nu scuză plagiatul. Dacă considerați că o sursă s-ar putea califica, cereți confirmarea la Wikipedia:Cafenea, și așteptați răspunsul înainte de a folosi textul nemodificat.
  2. ^ a b Dacă dețineți material publicat anterior, sau aveți permisiunea de a-l reproduce, aceasta trebuie verificată. Vedeți WP:AUTOR.
  3. ^ Dacă aveți contul deja autoconfirmat, veți putea muta singur(ă) pagina. Introduceți în casetă noul titlu, și nu uitați să specificați spațiul principal (al articolelor) din meniul aflat chiar la stânga, în locul spațiului „Utilizator”. Ar fi mai bine însă să obțineți întâi un feedback.

    Dacă nu vă este clar imediat ce titlu să acordați articolului, vizitați Wikipedia:Titluri. Rețineți că articolele din Wikipedia sunt de regulă intitulate folosind numele cel mai frecvent utilizat pentru a face referire la subiect în sursele de încredere în limba română—uzul comun fiind preferat unei forme ultracorecte, dar mai rare, fie el nume oficial, nume științific, nume la naștere, nume originar sau marcă înregistrată.