Wikipedia:Cartea și cititorul ei 2024

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versão quadrado cor ROM png 2024
Versão quadrado cor ROM png 2024

'Cartea și cititorul ei/Every Book Its Reader' este o campanie internațională de creștere a calității conținutului articolelor despre cărți, opere literare și povestiri orale în Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons, Wikicitat și Wikisource. În 2024 campania se desfășoară în perioada 5-30 aprilie.

Cum particip?[modificare sursă]

Oricine poate participa la această campanie devenind editor/editoare voluntar(ă). Voluntarii pot contribui la îmbunătățirea informațiilor despre cărți, editând articole, documente sau descrieri de pe platformele Wiki din proiect și, în momentul salvării contribuției lor, folosind hashtag-urile #carteasicititorulei și #EveryBookItsReader. Începând de anul acesta, contribuțiile voastre pot fi recunoscute și ca parte a campaniei globale Every Book Its Reader dacă vă înregistrați în programul dedicat campaniei pentru limba română.

Puteți, de asemenea, organiza evenimente pe care să le înscrieți în această campanie: ateliere de editare, Întâlniri ale cluburilor de carte dedicate campaniei, discuții online, s.a.

Cum începem[modificare sursă]

Fiecare dintre noi are o carte preferată, așa că primul pas e deja făcut. Urmează să verificăm dacă acea carte are pagină pe Wikipedia. Dacă nu are, cu siguranță va fi o mare bucurie să scriem despre cartea preferată. Și, bineînțeles, există și această listă de cărți care au nevoie de îmbunătățiri substanțiale, pe care o puteți consulta și din care vă puteți inspira. De asemenea, putem traduce articole despre cărți care nu există încă în limba română. Variante vom găsi întotdeauna, important e să nu uităm că există o carte pentru fiecare.

Voluntari noi[modificare sursă]

Campania este deschisă tuturor doritorilor, chiar dacă nu ați editat până acum pe platformele Wikimedia! Pentru a contribui aveți nevoie de dorința de a participa, disponibilitate să descoperiți platforma care vi se potrivește, să vă familiarizați cu modul de lucru pe ea, precum și să investiți timp pentru a avea contribuții calitative. Pentru ajutor la început vă recomandăm un ghid sau un curs introductiv.

Pe ce platforme pot contribui?[modificare sursă]

Pe Wikipedia puteți:

  • îmbunățăți articole existente despre cărți (recomandat pentru voluntari începători)
  • crea de la 0 articole noi despre cărți
  • puteți traduce articole despre cărți, pornind de la articole din Wikipedia din alte limbi

Pe Wikimedia Commons puteți încărca imagini realizate de dvs. cu cărți, respectând drepturile de autor.

În Wikicitat puteți contribui cu citate din cărțile preferate, menționând sursa și respectând drepturile de autor.

În Wikisource puteți adăuga texte ieșite de sub drepturile de autor.

Activități în cadrul campaniei[modificare sursă]

Adăugați mai jos evenimente pe care doriți să le organizați:

  • Vineri, 12 aprilie de la 10 la 12, Edităm împreună online #Cartealicititorulei
  • ...

Contribuții #Carteasicititorulei[modificare sursă]

Contribuțiile în cadrul campanie pot fi urmărite folosind aplicația Wikimedia Hashtag Tool