Wikipedia:Întâlniri/București5

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statut: Finalizată

Reuniunea Wikipediștilor:

  • Data: sâmbătă, 27 martie 2010
  • Loc de întâlnire: Urmează a se conveni
  • Ora întâlnirii: 12:00
  • Loc de desfășurare: "La Biblioteca", Cismigiu
  • Ora începerii: 12:20

Notă: Cei care întârzie vor fi așteptați 15 minute.

București, 27 martie (sâmbătă) 2010[modificare sursă]

Argument[modificare sursă]

Întâlnirea are drept scop finalizarea discuțiilor privind demersurile procedurale pentru dobândirea personalității juridice de către Asociația Wikimedia România.

Participanți[modificare sursă]

Confirmări de participare[modificare sursă]

Potențiali participanți[modificare sursă]

99% nu voi ajunge. —Andreidiscuție 25 martie 2010 16:52 (EET)[răspunde]

Locație[modificare sursă]

Comentarii, propuneri, sugestii[modificare sursă]

Din experiențe anterioare am învățat că nu putem satisface agenda tuturor. Am ales o zi complet întâmplătoare și voi încerca să-mi configurez situațiile care vor surveni în funcție de această întâlnire. Sincerele mele regrete dacă nu corespunde cu ce ai tu deja planificat. Evident, în măsura în care un număr considerabil de participanți își vor exprima dorința de a reprograma, vom face asta. --Rebel 22 februarie 2010 22:01 (EET)[răspunde]
:) (impy4ever (discuție) 22 februarie 2010 23:02 (EET))[răspunde]

Vremea[modificare sursă]

Agenda de discuții[modificare sursă]

Asociația Wikimedia România[modificare sursă]

Problema sediului[modificare sursă]

Anterior s-a convenit că este de preferat solicitarea unei locații din partea unor universități ori instituții de educație. În general știu că se utilizează comodatul (detalii). Dincolo de asta voi întreprinde eforturi paralele pentru a obține un atare spațiu din partea unui terț, urmând a vă ține la curent cu evoluția lucrurilor. M-aș bucura dacă am putea obține până la data întâlnirii răspunsuri din partea tuturor acestor instituții. Pentru aceasta este nevoie de un e-mail tipizat, semnat de comunitatea Wikipedia. Se voluntarizează cineva să compună un astfel de e-mail?

Totodată, trebuie să definim lista de instituții cărora ne adresăm. Adaug mai jos ce-mi vine-n minte și rog amendarea de către voi.

  • Universitatea București
  • Universitatea Politehnica din București
  • Universitatea Tehnică de Construcții
  • Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
  • Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila
  • Academia de Studii Economice
  • Școala Națională de Studii Politice și Administrative
  • Academia Română
  • Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului
  • Biblioteca Centrală Universitară din București
  • Biblioteca Națională a României
  • Institutul Cultural Român
  • Muzee

Am ales doar universități de stat. În ciuda faptului că șansele sunt infime, cred cu onestitate că e o carte care trebuie jucată. --Rebel 23 februarie 2010 01:05 (EET)[răspunde]

Din câte știu eu, și oferta lui Sebi rămâne valabilă, ba e chiar singura noastră opțiune concretă în acest moment.--Strainu (دسستي‎23 februarie 2010 18:48 (EET)[răspunde]
Varianta provinciei[modificare sursă]

O posibilitate de stabilire a sediului a fost făcută în această discuție anterioară. Oferta pentru Târgoviște rămâne în picioare, prin intermediul lui Minisarm. Oferta este minunată din prisma faptului că presupune un spațiu folosit de SARM, dotat cu un calculator, conexiune permanentă la internet, utilități, fără nicio obligație financiară. Așa cum unii dintre dumneavoastră cunosc, eu sunt originar din Vrancea, astfel încât n-aș vrea să se înțeleagă din cele ce urmează că țin mortiș să fie în București din rațiuni de ordin personal. În discuția de atunci se aduceau niște argumente în sensul acceptării ofertei, argumente asupra cărora voi face aplecare în cele ce urmează:

Sediul unei asociații se poate schimba oricând.
Da, însă cu substanțiale eforturi de ordin procedural.
Un ziarist care dorește un contact cu organizația poate să telefoneze, sau chiar poate să se deplaseze la sediu.
Da, însă un ziarist central sau o publicație/televiziune centrală n-o să-și trimită oamenii până la Târgoviște de dragul unor evenimente care nu fac rating.
O să plătești o secretară să ocupe spațiul 8 ore pe zi? Să răspundă la telefonul fix? Calculator pentru ce? Sunt convins că oricine preferă să contribuie la Wikipedia de acasă, de la calculatorul personal.
Da, se cuvine să fie o persoană care să asigure secretariatul permanent al Asociației. Și da, este firesc ca într-o asociație creată din prisma unui proiect virtual să beneficieze de un calculator conectat tot timpul la Internet. Scopul asociației nu este de a îmbunătăți prin conținut Wikipedia și celelalte proiecte. Evident că fiecare va continua să redacteze de unde simte nevoia.
Se poate face sediu la unul dintre Wikipediști acasă, sau chiar și acolo la Casa Tineretului, dar important este a se reține ideea că sediul are rol de a exista o adresă în actele oficiale ale ONG-ului.
Sunt deosebit de sceptic vizavi de cât de dornici vor fi cei de la Wikimedia Foundation în a acredita o filială națională organizată într-un sediu fictiv.
Asociația este utilă pentru: exprimarea publică a poziției wikipediștilor față de acțiuni ale presei, guvernului și diferitelor altor organizații.
Niciodată, niciodată și nici măcar o dată. Cât de des ați întâlnit o poziție unanimă a tuturor redactorilor Wikipedia vizavi de un aspect? Vizavi de Guvern, asociația este prin statut apolitică. Exemplificați-mi o situație în care Wikimedia România s-ar pronunța vizavi de o acțiune a Guvernului. Și același exemplu vi l-aș cere și când vine vorba de diferite alte organizații.
De exmemplu, se pot trimite scrisori publice, prin care se cer clarificarea legilor privitoare la informație (în special cele referitoare la copyright).
Mă tem că nu înțeleg. Le-am cere să ne povestească legea?
Dacă se obțin bani din sponsorizări sau din chestiunea cu acel 1% pentru ONG-uri, acești bani ar trebui să meargă la Wikipedia principală, pentru susținerea mentenanței serverelor etc.
Nu sunt un inițiat al IT-ului, însă în en:Wikimedia Foundation scrie că In March 2008 the foundation announced its largest donation to date: a three-year, $3 million grant from the Alfred P. Sloan Foundation. In 2009, the foundation received three grants - the first grant was a $890,000 Stanton Foundation grant and aimed to help study and simplify user interface for first-time authors of Wikipedia. The second was a $300,000 Ford Foundation Grant for Wikimedia Commons that aimed to improve the interfaces and workflows for multimedia uploading on Wikimedia websites. In August 2009, the foundation received a $500,000 grant from Hewlett Foundation. In August 2009, the Omidyar Network issued a potential $2 million in "grant" funding to Wikimedia. In 2010, Google donated $2 million to the Wikimedia foundation. Cam ce sumă credeți că este necesară pentru mentenanța serverelor? Din câte îmi amintesc, ultima strângere de fonduri avea ca scop păstrarea conținutului fără mesaje publicitare. Nu cred că se pune problema ca Wikimedia Foundation să ducă lipsă de bani pentru servere. Nu, banii pe care Wikimedia România i-ar aduna ar trebui destinați propriilor acțiuni. Evident, în măsura în care ne scăldăm în bani, i-om trimite la americani, deși aș prefera ca în momentul ăla să punem la punct altfel de activități.

Acestea au fost argumentele remarcate fugitiv pentru neimportanța sediului inițial. Nu, cred cu onestitate că locația ideală este București. Locația cu siguranță o vom găsi, mai devreme sau mai târziu. Presa de largă răspândire e aici. Autoritățile centrale sunt, evident, aici. Studenții sunt aici. Și iarăși, o spun din perspectiva unui cetățean cu domiciliul în Vrancea. --Rebel 23 februarie 2010 18:57 (EET)[răspunde]

Scrisoare tipizată către universități[modificare sursă]

Am compus un model de scrisoare pe care să îl înaintăm către instituții. Acesta este disponibil accesând această trimitere. M-ar bucura feedback pe el și, totodată, completarea listei de instituții către care vom trimite această scrisoare. --Rebel 23 februarie 2010 19:17 (EET)[răspunde]

  • În nici un caz nu aș spune După aproape 7 ani de activitate, comunitatea din cadrul proiectului Wikipedia în limba română pare-se a fi căpătat suflul necesar pentru organizarea unei astfel de filiale la nivelul României., sună neserios și neconvingător. "A decis organizarea filialei" merge mai bine, sau alte variante care sună hotărât.
  • comemorarea unor scriitori ori evenimente semnificative prin publicarea de opere și articole; - te referi la articole Wikipedia și opere publicate în Wikisource, sau la altceva? Trebuie clarificat.
  • acordarea de burse școlare și universitare; - e compatibil cu "neutralitatea" Wikipedia?
  • voi cita câteva informații privind aspectele de ordin financiar ale Wikimedia Foundation - trebuie neapărat tradusă porțiunea citată.
  • Vă scriu pentru a vă întreba dacă sunteți interesat să ne sprijiniți din prisma instituției pe care o conduceți - ar fi bine să detaliem ce anume ne așteptăm de la ei, sau măcar să dăm exemple de moduri în care ne-ar putea ajuta, să nu creadă că vrem neapărat bani.
E nitpicking la prima vedere, o să recitesc și poate îmi mai vin idei. --Urzică (discuție) 24 februarie 2010 11:13 (EET)[răspunde]
acordarea de burse..., trebuie scoasa, filiala noastra n-ar trebui sa-si propuna asa ceva, nu asta e scopul wikipediei.--Asybaris aport 24 februarie 2010 12:22 (EET)[răspunde]

Am retușat ce mi-a stat la îndemână. Mulțumesc de răspunsuri. Scrisoarea modificată. N-aș scoate acordarea de burse de acolo. Una la mână că n-avem obligativitatea să și acordăm, și a doua la mână că nu văd de ce n-am face-o. Ar reprezenta un mijloc foarte eficient de promovare a Asociației în rândul tinerilor. --Rebel 25 februarie 2010 00:18 (EET)[răspunde]

Rebel, te intreb, tu ai platit vreodata scoala cuiva? Stii ce inseamna asta? Iti spun eu: venituri sigure si permanente pe termen lung. Noi nu avem dupa ce bea apa, nu avem bani sa platim aerul care-l respiram si tu vrei burse. lol. --Asybaris aport 25 februarie 2010 08:55 (EET)[răspunde]
Asybaris are dreptate. În plus, nu e ok să promitem ceva ce nu avem de gând să facem (n-avem obligativitatea să și acordăm) - unii o să ne susțină numai pentru asta și o să ne ia de neserioși după ce văd că nu întreprindem nimic în acest sens. Salut credibilitate. Plus că sunt o grămadă de alte lucruri mai "wikimedia" pe care le putem face cu banii ăia, dacă prin absurd am avea acces la asemenea fonduri. --Urzică (discuție) 25 februarie 2010 09:13 (EET)[răspunde]
Asybaris, ne e imposibil să avem 1 leu în contextul în care nu dispunem de personalitate juridică. Și nu văd din ce rațiune ai avea pretenția să avem bani înainte de-a exista. Nu vreau eu burse, vreau ca asociația să poată furniza astfel de burse. Și pe termen lung am convingerea că poate să facă asta, vorbind din perspectiva unui cunoscător al sectorului nonguvernamental. Resemnarea asta nu știu cât de constructivă e.
Urzică, care ar fi acele lucruri mai wikimedia? Nici un știi cât de dornic sunt să le trec în scrisoare. Și apropo de scrisoare, sunt și alte comentarii dincolo de cel legat de burse? --Rebel 25 februarie 2010 09:25 (EET)[răspunde]
Cred ca Rebel a citit altceva fata de ce am scris. Eu nu am comentat nimic despre a fi sau nu personalitate juridica. Am votat pentru personalitate juridica. Despre resemnare nici nu inteleg termenul, altfel nu eram pe aici. Vorbeam de burse si de faptul ca perspectiva unei astfel de idei mi se pare utopica. Atata tot. Rebel m-a invitat sa-mi spun parerea si mi-am spus-o, adevarat ca am adus o critica nu un accept vis a vis de acest punct. Eu cred ca trebuiesc aduse critici si idei demersului pentru ca el sa aibe sanse de reusita. Faptul de a trece usor spre alte comentarii fara a aduce argumente nu mi se pare de bun augur. --Asybaris aport 25 februarie 2010 10:12 (EET)[răspunde]

Problema activității[modificare sursă]

În Capitolul II al statutului sunt enunțate liniile directoare cât privește rostul asociației. Deși procedural nu este nevoie să formulăm niște modalități în concret prin care asociația urmărește să își realizeze scopul, este firește nevoie să știm care anume vor fi preocupările acesteia. Astfel, util ar fi să propunem niște idei de proiecte pe care asociația ar urma să le ducă la îndeplinire. Uitându-mă peste ce fac alte filiale naționale (traducere personală pentru local chapters) constat că se poartă:

  • distribuirea conținutului Wikipedia pe suport CD/DVD;
  • digitalizarea materialelor libere (fără ingerințe cât privește drepturile de autor) din biblioteci naționale;
  • difuzarea de materiale și organizarea de evenimente pentru promovarea proiectelor Wikimedia;
  • promovarea utilizării proiectelor Wikimedia pentru elevi, liceeni, profesori și orice persoană interesată;
  • implementarea modulului en:Special:Book (mă rog, care poate fi făcut și fără Wikimedia Ro);
  • campanii pentru strângerea de fonduri și facilitarea de parteneriate publice și private pentru publicarea și distribuția conținutului proiectelor Wikimedia;
  • comemorarea unor scriitori semnificativi prin publicarea de opere aflate în domeniul liber;
  • burse Wikimedia România (oarecum off-topic, însă mă încântă ideea);
  • lansarea sitului Wikimedia România conținând informații despre asociație și proiectele Wikimedia, precum și integrarea blogului care înțeleg că există deja;

Și aici vă rog să amendați. --Rebel 23 februarie 2010 01:05 (EET)[răspunde]

Problema membrilor fondatori[modificare sursă]

Știu că am mai făcut o inițiatvă de genul, însă cu voia voastră o voi repeta. Este nevoie de membri de încredere ai comunității, dispuși să își facă publică identitatea. Cele două documente fundamentale pentru ființare sunt statutul și actul constitutiv. Firește ar fi ca statutul să fie, așa cum este și acum, public. Cât privește actul constitutiv însă nu există vreo obligație de acest sens. Datele personale (nume complet, adresă, seria și numărul cărții de identitate) se introduc în cadrul actului constitutiv, astfel încât nu văd cum procedura ar putea leza imaginii/vieții personale a cuiva (deși teoretic aceste informații se pot afla cu ușurință printr-o cerere de informații publice).

Așadar, vă invit să vă completați semnătura mai jos, în măsura în care doriți să fiți membru fondator al asociației. Menționez că dincolo de informații personale va fi necesară și semnătura dvs., astfel încât este imperios necesar să puteți participa la întrunirea din 27 martie. --Rebel 23 februarie 2010 01:50 (EET)[răspunde]

Membrii fondatori[modificare sursă]
  • Rebel
  • Asybaris
  • Simone Nicolescot, vă sprijin cu sediu, bani, numai să capete odată wikipedia românească personalitate juridică și administratorii ei răspundere civilă...
  • Sebi

Demersuri pregătitoare[modificare sursă]

  1. obținerea dovezii disponibilității denumirii de la Ministerul Justiției (cf. Anexei 8 la Ordinul Ministrului Justiției nr. 954/2000) – taxa este de 5 lei și se achită la unitatea Trezoreriei Statului de care aparține solicitantul – Cererea și dovada plății (chitanța) se depune la registratura MJ, aflată în str. Apolodor nr. 17, sector 5. Programul Registraturii este luni–vineri 9–12, 13–15.30. Termenul de remitere a răspunsului este de 5 zile lucrătoare. Valabilitatea dovezii este de 3 luni de la data emiterii. Responsabil: Rebel.
  2. stabilirea sediului (preferabil în cadrul unei instituții publice prin intermediul unui contract de comodat);
  3. elaborarea documentelor constitutive: act constitutiv și statut (statut avem, doar trebuie pus la punct pentru conformitatea cu viitoarea activitate reală a asociației);
  4. constituirea patrimoniului inițial – deschiderea unui depozit bancar în valoare de cel puțin un salariu minim brut pe economie (cred că 640 RON în mod curent). Patrimoniul se constituie prin depunerea banilor la o unitate bancară sub formă de patrimoniu inițial. Trebuie completat un formular, anexază o fotocopie a actului constitutiv autentificat și achitată taxa de deschidere de cont (~10 RON). Banii rămân blocați până la obținerea hotărârii judecătorești de înființare, atunci când aceștia se pot transfera într-un cont bancar propriu-zis. Responsabil:
  5. centralizarea cazierelor fiscale personale ale fondatorilor – eliberarea se face de către Administrarea Finanțelor Publice de care aparține domiciliul solicitantului în termen de o oră (București) și 5 zile lucrătoare (în provincie). Costuri: 20 lei în regim normal; 100 lei în regim de urgență. Cererea de obținere a cazierului fiscal (care se completează la fața locului) trebuie însoțită de: copie după actul de identitate și taxa de eliberare a cazierului fiscal.

Dosarul[modificare sursă]

Într-un dosar cu șină trebuie depuse următoarele acte în original, în această ordine:

  1. cererea de înscriere în vederea dobândirii personalității juridice;
  2. dovada disponibilității denumirii;
  3. patru exemplare de pe Actul constitutiv și Statut;
  4. actele doveditoare ale sediului și patrimoniului inițial;
  5. cazierul fiscal al asociaților;
  6. timbru judiciar în valoare de 1 leu;
  7. chitanța doveditoare a achitării taxei de timbru judiciar

Înainte de depunere trebuie mers cu dosarul la judecătorul de serviciu pentru viză.

La depunerea dosarului se va primi pe copia cererii un număr de înregistrate și se va comunica termenul. Prezența în instanță este de preferat.

"Întâlnirea" asta a fost de fapt o serie de discuții în 2. Păcat. Mai jos aveți niscai poze. -- Strainu

Galerie de imagini[modificare sursă]