Uncharted (serie de jocuri)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Uncharted este o serie de jocuri video de acțiune și aventură dezvoltate de Naughty Dog și publicate de Sony Computer Entertainment pentru consolele PlayStation. În mai 2016, jocurile din serie s-au vândut în peste 28 de milioane de exemplare [1].

Serie de jocuri[modificare | modificare sursă]

  • Uncharted: Drake's Fortune (2007; PlayStation 3) este primul joc din serie. Evenimentele se desfășoară pe o insulă din Oceanul Pacific, unde Drake încearcă să găsească comorile Eldorado.
  • Uncharted 2: Among Thieves (2009; PlayStation 3) - acțiunea jocului îl trimite pe Nathan Drake pe urmele celebrului călător Marco Polo în căutarea tărâmului mitic Shambhala, unde, conform legendei, se află piatra Chintamani.
  • Uncharted 3: Drake's Deception (2011; PlayStation 3) - în partea a treia, Nate și Sally caută „Atlantis of the Sands” în deșertul arab.
  • Uncharted: Golden Abyss (2011; PlayStation Vita) este un prequel la prima parte a seriei pentru consola portabilă PlayStation Vita.
  • Uncharted: Fight for Fortune (2012; PlayStation Vita) este un joc de strategie de cărți.
  • Uncharted: The Nathan Drake Collection (2015; PlayStation 4) - relansarea primelor trei părți pentru PlayStation 4. Include suport pentru rezoluție 1080p și 60 de cadre pe secundă.
  • Uncharted: Fortune Hunter (2016; iOS, Android) este un joc de puzzle pentru dispozitive mobile.
  • Uncharted 4: A Thief's End (2016; PlayStation 4) - Nate, împreună cu fratele său Sam și Sally, au pornit în căutarea Libertaliei .
  • Uncharted: The Lost Legacy (2017; PlayStation 4 ) - planificat inițial ca supliment pentru partea a patra, dar în cele din urmă a devenit un joc cu drepturi depline. Chloe Fraser și Nadine Ross călătoresc în India în căutarea colților lui Ganesha.

Succes comercial[modificare | modificare sursă]

Prima parte inclusă în PlayStation Essentials, s-a vândut în peste 2,6 milioane de copii în întreaga lume [2]. Uncharted 2 a fost cel mai vândut joc în luna lansării, cu peste 13 milioane de copii vândute până în 2011 [3]. Potrivit Metacritic, este unul dintre cele mai bine cotate jocuri pentru PlayStation 3 [4]. Vânzările de Uncharted 3 s-au dublat fata de predecesorului său, „cu mult” peste așteptări. Până în iunie 2015, seria de jocuri a vândut peste 21 de milioane de copii în întreaga lume [5], iar înainte de lansarea celei de-a patra părți, Sony a raportat că seria de jocuri a vândut peste 28 de milioane de copii în întreaga lume [6]. Uncharted 4 este cea mai bine vândută parte din serie. A vândut 8,7 milioane de copii în întreaga lume în 2016 [7] și a vândut peste 15 milioane de copii până în prezent [8]. În decembrie 2017, 41,7 milioane de copii din toate seriile de joc au fost vândute în întreaga lume [9].

Premii[modificare | modificare sursă]

Uncharted: Drake's Fortune a fost desemnat Jocul Anului pentru PlayStation 3 de către IGN [10].

Uncharted 2: Among Thieves a primit mai multe premii Spike Video Game Awards în 2009 (Jocul anului, Cel mai bun joc PlayStation 3 și cea mai bună grafică) [11], precum și premii de la BAFTA la Game Awards în 2010 [12]. A câștigat la cinci categorii, inclusiv Jocul anului, la cea de-a zecea ediție anuală Game Developers Choice Awards [13]. A primit cele mai multe premii GOTY în 2009 [14].

Uncharted 3: Drake's Deception a câștigat mai multe premii Spike Video Game (cel mai bun joc PS3, cea mai bună grafică) în 2011 [15]. De asemenea, a câștigat o serie de nominalizări la cea de-a 15-a ediție anuală a premiilor DICE (Realizare remarcabilă în inginerie vizuală, realizare remarcabilă în direcția artistică, realizare remarcabilă în animație) [16].

Ecranizare[modificare | modificare sursă]

Până la jumătatea anului 2015, filmul a fost regizat de Seth Gordon. Se spunea anterior că actorul Mark Wahlberg a părăsit proiectul după ce regizorul David O. Russell a refuzat să regizeze filmul. Înainte de asta, Nathan Fillion a fost un candidat pentru rolul principal. Filmul este produs de Avi Arad, Charles Roven și Alex Gartner [17]. Filmările trebuiau să înceapă la începutul lui 2015 și era planificată lansarea filmului pe 10 iunie 2016 [18], dar în iunie 2015 Seth Gordon a părăsit scaunul de regizor și soarta proiectului a fost pusă sub semnul întrebării [19]. În august 2015, Sony Pictures a stabilit data lansării filmului la 30 iunie 2017 [20]. La sfârșitul anului 2016, filmul a fost regizat de Shawn Levy [21] iar scenariul de Joe Carnahan [22]. La începutul lui 2017, lucrările la scenariu au fost finalizate. Filmările sunt programate în primăvara lui 2017 [23]. În mai 2017, a devenit cunoscut faptul că actorul britanic Tom Holland va juca rolul tânărului Nathan Drake [24] [25].


Pe 14 ianuarie 2019, regizor al filmului a fost anunțat Dan Trachtenberg[26]. Însă, la 22 august 2019, s-a anunțat că a părăsit producția filmului. In septembrie 2019, Travis Knight a fost numit în locul său.

Pe 21 octombrie 2021, trailerul Uncharted (2022) a fost lansat pe canalul oficial PlayStation

Personaje[modificare | modificare sursă]

Personaj Jocul
Uncharted: Drake's Fortune Uncharted 2: Among Thieves Uncharted 3: Drake's Deception⁠(d) Uncharted 4: A Thief's End⁠(d) Uncharted: The Lost Legacy⁠(d)
Nathan „Nate” Drake Nolan North
Elena Fisher Emily Rose
Victor „Sully” Sullivan Richard McGonagle
Atok Novarro Robin Atkin Downes
Gabriel Roman Simon Templeman
Eddie Raja James Sie
Chloe Fraser Claudia Black Claudia Black
Harry Flynn Steve Valentine
Zoran Lazarević Graham McTavish
Karl Schaefer René Auberjonoa
Tenzin Pema Dondup
Jeff Grigore Mir
locotenentul Draz Michael Benaire
Charlie Cutter Graham McTavish
Katherine Marlow Rosalind Ayres
Talbot Robin Atkin Downes
Salim T. J. Ramini
Ramses Sayed Badreya
Samuel „Sam” Drake Troy Baker
Nadine Ross Laura Bailey
Rafe Adler Warren Cole
Hector Alcazar Robin Atkin Downes
Jameson Brandon Scott
Vargas Hemky Madera
Evelyn Merle Dandridge
Cassie Drake Caitlin Deaver

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Продажи серии Uncharted достигли 28 миллионов экземпляров” (în rusă). Playground.ru⁠(d). . Accesat în . 
  2. ^ „David O. Russell to Write/Direct Uncharted: Drake's Fortune”. /Film (în engleză). . Accesat în . 
  3. ^ Fred Dutton (). „Uncharted series sells 13 million copies”. Eurogamer (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „All Legacy Platform Video Game Releases”. Metacritic. Accesat în . 
  5. ^ „Uncharted Series Reaches 21 Million Units Sold”. GameSpot (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ Damian Seeto (). „Uncharted Series Sales Are Over 28 Million Units Even Before Uncharted 4: A Thief's End Is Counted”. Attack of the Fanboy (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ „CES 2017: Uncharted 4 Sold 8.7 Million Copies in 2016 - IGN” (în engleză). Accesat în . 
  8. ^ „God of War surpasses 10 million sales on the PS4, Uncharted 4 tops 15M”. App Trigger (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Push Square (). „PSX 2017: Uncharted Series Lifetime Sales Top 41.7 Million Units”. Push Square (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ „IGN Best of 2007 - Complete List”. n4g.com (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ „Spike TV Announces 2009 Video Game Award winners”. The Independent (în engleză). . Accesat în . 
  12. ^ „Video Games Awards 2010 - Video Games - Awards - The BAFTA site”. web.archive.org. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Staff. „GDC: Uncharted 2 Wins Big At 10th Annual Game Developers Choice Awards”. www.gamasutra.com (în engleză). Accesat în . 
  14. ^ „2009 GAME OF THE YEAR”. Accesat în . 
  15. ^ „2011 Spike Video Game Awards: Complete Winners List”. Game Rant (în engleză). . Accesat în . 
  16. ^ Robert Purchese (). „AIAS 2011 Awards winners revealed”. Eurogamer (în engleză). Accesat în . 
  17. ^ Режиссёр «Несносных боссов» может снять экранизацию Uncharted | Все новости | Канобу
  18. ^ „Фильм по мотивам Uncharted выйдет в 2016 году”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Экранизация Uncharted вновь осталась без режиссёра
  20. ^ Sony Pictures назвала даты премьер новой «Обители Зла» и Uncharted
  21. ^ Экранизацией Uncharted займется режиссер «Очень странных дел»
  22. ^ Джо Карнахан закончил сценарий фильма Uncharted
  23. ^ Какие фильмы по играм стоит ждать в ближайшие годы?
  24. ^ „Картина дня: Новая «Обитель зла» и юный Нейтан Дрейк”. КиноПоиск.ru (în rusă). Accesat în . 
  25. ^ „Tom Holland Will Play Young Nathan Drake in Uncharted!”. ComingSoon.net (în engleză). . Accesat în . 
  26. ^ '10 Cloverfield Lane' Director Boards 'Uncharted' Movie (EXCLUSIVE)!”. Variety. . Accesat în . 

Legături[modificare | modificare sursă]