State Baloșin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
State Baloșin
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Negoești, România Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect Modificați la Wikidata
Semnătură

State Baloșin, născut Iancu D. Baloșin[1] (n. , Negoești, Baia de Aramă, Mehedinți, România – d. , București, România) a fost un arhitect și diplomat, membru al Societății Arhitecților Români. A abordat atât stilulurile art deco, neo-românesc, cât și stilul modern, care a fost asimilat cu ușurință de arhitect.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Provine dintr-o familie de intelectuali și urmează Colegiul Național „Carol I” din Craiova. În 1915 absolvă școala Superioară de Arhitectură din București. Participă la primul război mondial și este decorat cu Ordinul național „Steaua României”. Conduce, ca director, serviciul de arhitectură al Ministerului de Finanțe. Arhitect și sculptor cunoscut și apreciat în epocă. Concepe și realizează sedii de administrații fiananciare, de banci, vile, blocuri cu 10 etaje, monumente istorice.

În testamentul său, arhitectul a lăsat întreaga bibliotecă și arhivă de proiecte Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, „în calitate de moștenitor testamentar i se cuvin următoarele bunuri: un dosar plan Ministerul de Finanțe, un dosar Administrația Sector II, București, 469 suluri diferite planuri, 103 dosare cu planuri și acte diferite, 641 cărți, reviste și broșuri diferite, care toate compuneau biblioteca defunctului”.

Construcții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Nașul și părinții i-au zis State și nu Iancu după cum este înscris în actele stării civile”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]