Săvinești, Neamț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Săvinești
—  sat și reședință de comună  —
Săvinești se află în România
Săvinești
Săvinești
Săvinești (România)
Localizare în România
Săvinești se află în Județul Neamț
Săvinești
Săvinești
Săvinești (Județul Neamț)
Localizare pe harta județului Neamț
Coordonate: 46°51′38″N 26°28′7″E ({{PAGENAME}}) / 46.86056°N 26.46861°E

Țară România
Județ Neamț
ComunăSăvinești


Suprafață
 - Total20,2 km²
Altitudine287 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total5.048 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal617410

Prezență online

Săvinești este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Neamț, Moldova, România. Amplasare: este situată in depresiunea Cracau-Bistrita, pe valea Bistritei; zona de luncă; se compune din satul Săvinești și satul Dumbrava Deal; distanța până la Piatra Neamț 12 km; 3 km oraș Roznov, 3 km Dumbrava Roșie;

Etimologie[modificare | modificare sursă]

După legende orale locale denumirea localității ar proveni de la un anume Savin și de la urmașii acestuia, fapt care însă nu este recunoscut documentar. Prima atestare documentară a localității este cea de la 6 ianuarie 1411 în care satul apare cu denumirea de Sobolești și apoi cea din 11 iulie 1428 în care este denumit Sobolea și care aparținea de Mănăstirea Bistrița. Prima menționare a actualei denumiri este de la 4 martie 1797, când domnitorul Alexandru Calimachi poruncește ispravnicilor de Neamț să cerceteze plângerea egumenului de la Mănăstirea Bistrița împotriva locuitorilor satului Săvinești.

NT Acest articol despre o localitate din județul Neamț este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.