Rezistență la oboseală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Rezistența la oboseală este cea mai mare valoare a efortului unitar maxim al unui ciclu de solicitare pe care epruveta⁠(d) îl suportă în timp indefinit fără a se rupe.[1]

Determinarea acestei valori se face pe o epruvetă, care este o probă de material, în condiții convenționale definite. Ea trebuie să reziste solicitărilor fără ca să apară (survină) deteriorări/distrugeri considerate inacceptabile pentru calitatea materialului în cauză. Deteriorările care pot surveni sunt provocate de oboseala fizică creată prin repetarea aceluiași fel de solicitare.

Determinarea experimentală a rezistenței la oboseală[modificare | modificare sursă]

Rezistența la oboseală a materialelor supuse la solicitări variabile se poate determina experimental prin construirea diagramei Wöhler. În acest scop se încearcă succesiv 6-10 epruvete identice, la cicluri de solicitare cu același coeficient de asimetrie R al ciclului, dar cu amplitudini care se micșorează de la o epruvetă la cea următoare.[2] Prima epruvetă se încearcă la o amplitudine a ciclului σ1, superioară limitei de curgere statice, iar ruperea are loc după N1 cicluri. Pentru epruveta a doua se ia σ2< σ1 și rezultă N2 > N1 ș.a.m.d. Se obține astfel diagrama Wöhler, a cărei asimptotă măsoară rezistența la oboseală. Valorile rezistenței la oboseală sunt specifice fiecărei mărci de oțel și sunt cuprinse în tabele. Aluminiul și cuprul nu prezintă o valoare distinctă a rezistenței la oboseală și se pot rupe chiar la amplitudini mici ale eforturilor unitare.

Factori care influențează rezistența la oboseală[modificare | modificare sursă]

Rezistența la oboseală depinde în mare măsură de starea suprafeței piesei. Dacă o piesă are suprafața prelucrată brut, deci cu rugozitate mare, rezistența la oboseală se micșorează mult, față de cea a piesei lustruite. În sinteză, rezistența la oboseală este influențată de următorii factori[2] :

  • starea suprafeței (rugozitatea suprafeței și proprietățile fizico-chimice ale stratului superficial);
  • tratamente termice superficiale;
  • tratamente termochimice superficiale;
  • tratamente mecanice superficiale;
  • acoperiri metalice;
  • coroziunea suprafețelor.

Micșorarea rezistenței la oboseală sub acțiunea factorilor de influență este luată în considerare prin coeficientul de calitate γ, definit ca raport între rezistența la oboseală cu o anumită stare a suprafeței sau un tratament superficial oarecare și rezistența la oboseală a piesei lustruite, netratate.

Influența rugozității suprafeței. Rugozitatea suprafeței are o influență considerabilă asupra rezistenței la oboseală, deoarece rizurile de pe suprafață, rezultate la prelucrare, constituie în general concentratori de tensiuni. Pe suprafața rugoasă a pieselor supuse la sarcini dinamice variabile poate apărea o fisură submicroscopică la început, care odată formată se adâncește treptat și rapid, se reduce continuu secțiunea netă a piesei și ca urmare, are loc distrugerea piesei prin oboseală.[3]

  • Influența tratamentelor termice superficiale. Aplicarea călirii superficiale prin curenți de înaltă frecvență are efecte pozitive asupra fenomenului de oboseală, ceea ce este reflectat de mărirea coeficientului de calitate.
  • Tratamente termochimice superficiale. Se obțin rezultate bune în sensul măririi sensibile a rezistenței la oboseală, prin tratamente superficiale de nitrurare, cementare, cianurare. Este de menționat însă că aceste tratamente produc micșorări ale rezilienței.
  • Tratamente mecanice superficiale. Ecruisarea cu jet de alice și rularea conduc la mărirea rezistenței la oboseală.
  • Acoperiri metalice. Acoperirile metalice, prin galvanizare, cu crom, cupru, nichel au ca efect o micșorare a rezistenței la oboseală. Numai zincul nu micșorează rezistența la oboseală.
  • Coroziunea suprafețelor. Agenții corozivi au efecte foarte dăunătoare asupra rezistenței la oboseală.

Moduri de solicitare[modificare | modificare sursă]

În funcție de felul solicitărilor fizice ciclice se diferențiază:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gheorghe Buzdugan, Rezistența materialelor, ed. a IX-a revizuită, București: Ed. Tehnică, 1970, p. 468
  2. ^ a b Manualul inginerului mecanic, (coordonator Gh. Buzdugan), Editura Tehnică, București, 1973, p. 743
  3. ^ Ștefănuță Enache, Calitatea suprafețelor prelucrate, Editura Tehnică, București, 1966, p. 29