Opțiune binară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Opțiunile binare reprezintă previzionări privind felul în care valoarea de piață a unui anumit activ se va modifica într-o anumită perioadă de timp. Opțiunile binare combină aspectele analitice ale tranzacționării zilnice cu caracteristicile avantajoase ale tranzacționării opțiunilor tradiționale, permițând investitorilor să își maximizeze profiturile, investind un minim de timp și de capital. Simplificând, opțiunea binara reprezintă un instrument financiar care ajută la previzionarea dacă prețul de piață al unui activ va crește sau va scădea într-un anumit interval de timp. Perioada de expirare poate varia de la 1 minut la un interval de câteva zile, în funcție de alegerea făcută. În general se pot tranzacționa patru tipuri de active: indici, forex, acțiuni si mărfuri. [1] [2] Opțiunile binare se mai numesc și opțiuni cu profit fix. [3]

Deși opțiunile binare pot fi folosite pentru a teoretiza valorile activelor, acestea sunt susceptibile de fraudă în aplicațiile lor și, prin urmare, sunt interzise de autoritățile de reglementare din multe jurisdicții ca formă de jocuri de noroc.[4] Multe puncte de tranzacționare a opțiunilor binare au fost expuse ca fiind frauduloase. FBI-ul american investighează fraudele cu opțiuni binare în întreaga lume, iar poliția israeliană a legat industria de sindicatele de crimă.[5][6][7] Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (ESMA) a interzis tranzacționarea cu amănuntul a opțiunilor binare.[8] Comisia australiană pentru valori mobiliare și investiții (ASIC) consideră opțiunile binare ca fiind o opțiune de investiții "cu risc ridicat" și "imprevizibilă",[9] iar în cele din urmă a interzis și vânzarea de opțiuni binare către investitorii de retail în 2021.[10]

Piața de opțiuni binare este cea mai comună formă de piață de predicție.[11]

Industria opțiunilor binare online, în care un broker vinde contracte unui client la ghișeu, folosește un model diferit de stabilire a prețurilor opțiunilor.[12] Brokerii vând opțiuni binare la un preț fix (de exemplu, 100 de dolari) și oferă un anumit procent fix de rentabilitate dacă se decontează în numerar. Unii brokeri oferă, de asemenea, un fel de recompensă în bani pentru clientul care pierde.

Pe platformele nereglementate, banii clienților nu sunt neapărat ținuți într-un cont fiduciar, așa cum prevăd reglementările financiare guvernamentale, iar tranzacțiile nu sunt monitorizate de terțe părți pentru a asigura un joc corect.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ce este tranzacționarea cu opțiuni binare, accesat pe 06 august 2015
  2. ^ Opțiunile binare - www.24option.com Arhivat în , la Wayback Machine., accesat pe 21 noiembrie 2014
  3. ^ Mattek, Anderson (). „Opțiuni Binare”. 
  4. ^ „Binary options worth $1.25b to Israel's GDP in 2016”. en.globes.co.il. Accesat în . 
  5. ^ „FBI says it's investigating binary options fraud worldwide, invites victims to come forward”. www.timesofisrael.com. Accesat în . 
  6. ^ „FBI places public warning against 'Binary Options Fraud' at top of its main website”. www.timesofisrael.com. Accesat în . 
  7. ^ „In First, Israel Police Admit Crime Syndicates Are Behind Binary Options Industry”. www.haaretz.com. Accesat în . 
  8. ^ „ESMA agrees to prohibit binary options and restrict CFDs to protect retail investors”. www.esma.europa.eu. Accesat în . 
  9. ^ „Binary Options Trading In Australia: How Safe Is It?”. www.ibtimes.com.au. Accesat în . 
  10. ^ „ASIC bans the sale of binary options to retail clients”. asic.gov.au. Accesat în . 
  11. ^ „91 club”. 91-clubb.in. Accesat în . 
  12. ^ „What You Need to Know About Binary Options Outside the U.S”. www.investopedia.com. Accesat în .