Minamoto no Yoshiie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
"Legenda samuraiului" Hiroaki Sato

Minamoto No Yoshiie (源 義 家; 1039 - 4 august 1106), de asemenea cunoscut și sub numele de Hachimantarō, a fost un samurai al clanului Minamoto , la sfârșitul perioadei Heian și Chinjufu-shōgun (comandantul șef al apărării Regiunii Nordice).

Fiind Primul fiu al lui Minamoto no Yoriyoshi, [1] s-a dovedit vrednic în luptă pentru clanul Abe în războiul Zenkunen (Războiul Timpuriu de Nouă Ani) și clanul Kiyohara în războiul Gosannen (ulterior, în războiul de trei ani). Ulterior, el a devenit simbolul îndemânării și vitejiei samurailor. [2]

Războiul Zenkunen[modificare | modificare sursă]

Minamoto no Yoshiie tinând un evantai japonez de război care are un simbol japonez al discului de soare

În 1050, Abe no Yoritokiie a încredințat postul lui de Chinjufu-shōgun, așa cum practica clanul Abe de mai multe generații; el a fost comandantul principal al apărării Regiunii Nordice Honshū împotriva poporului natal Ezo (Ainu). Cu toate acestea, Yoritoki a comandat întreaga regiune, neîncredințând guvernatorul oficial orice fel putere adevărată. Drept urmare, tatăl lui Yoshiie a fost numit atât shogun chinjufu, cât și guvernator, iar Yoshiie a călătorit înspre regiunea din nord alături de el pentru a rezolva situația.

Campania împotriva clanului Abe a durat douăsprezece ani (nouă propriu-ziși și trei ani de armistiții).

Yoshiie a luptat alături de tatăl său în majoritatea luptelor, inclusiv a bătăliei de la Kawasaki și a Asediului din Kuriyagawa .

Abe no Yoritoki a murit în 1057, când fiul său, Abe no Sadato, a fost nevoit sa ia controlul asupra forțelor tatălui său.

Primul fiu al lui Yoriyoshi, Hachimantarō, a mers direct, de-a lungul râului Koromo, și a strigat: „Domnule, vă arătați spatele inamicului! Nu vă e rușine? Întoarceți-vă un minut, am ceva de spus.

Când Sadato s-a întors, Yoshiie a spus:

Koromo no tate wa hokorobinikeri ("Castelul Koromo a fost distrus" sau, alternativ, "Urzicile hainii dumneata s-au desfăcut". )

Sadato și-a relaxat oarecum frâiele și, întorcându-și capul cu tot cu coif, a răspuns cu:

Toshi o heishi ito no midare no kurushisa ni ("De-a lungul anilor, firele sale s-au încurcat, iar acest lucru mă îndurera ". )

Auzind acest lucru, Yoshiie a îndepărtat săgeata pe care o pregătise pentru a trage și s-a întors în tabăra sa. În mijlocul unei bătălii atât de sălbatice, asta a fost un lucru gentil de făcut. [3]

Yoshiie s-a întors la Kyoto la începutul anului 1063 cu șefii lui Abe no Sadato și cu mulți alții. [4]

Ca urmare a îndemânării sale nemaivăzute în luptă, acesta a câștigat numele de Hachimantarō, referindu-se la acesta ca fiind fiul lui Hachiman, zeul războiului. [5]

În anul următor, Yoshiie a luat mai mulți adepți ai lui Abe, pe care i-a făcut ucenici ai săi.

Războiul ulterior, de trei ani[modificare | modificare sursă]

Războiul ulterior, de trei ani

Douăzeci de ani mai târziu, Yoshiie a fost iar comandantul șef într-un alt conflict important din perioada Heian. Începând cu 1083, acesta a luptat cu familia Kiyohara, care luptase împreunca cu el și de tatăl său împotriva lui Abe, dar care, de atunci, s-au dovedit a fi conducători deficitari pentru provinciile din nord. [4]

Numit guvernator al provinciei Mutsu în 1083, Yoshiie a luat problema în propriile brate, fără niciun ordin de la Curtea Imperială, aceea de a aduce pace și ordine în regiune. O serie de dispute între Kiyohara no Masahira, Narihira și Iehira asupra conducerii clanului au condus la mijloace violente.

Au apărut o serie de lupte și discuții aprinse între forțele lui Yoshiie și cele ale diferitelor sub-clasele clanului Kiyohara. Totul a izbucnit în 1087, la sediul din Kanazawa. Yoshiie, împreună cu frații săi mai mici: Minamoto no Yoshimitsu și Fujiwara Kiyohira, au atacat liniile frontului ale lui Kiyohara no Iehira și a unchiul lor Kiyohara no Takahira .

După multe luni de dispute și încăierări eșuate, sediului i-a fost dat foc, iar Kiyohara învinși; Takahira și Iehira au fost uciși. Forțele Minamoto au suferit de asemenea pierderi mari și se spune că Yoshiie a fost un lider deosebit de priceput, păstrând moralul ridicat și disciplină în rândul soldaților.

Bătrânețea[modificare | modificare sursă]

"Yoshiiye s-a întors la Kyoto, unde el și tovarășii săi și-au reluat posturile militare în comanda Gărzilor Palatului și a Escortelor Suveranului."

Singura dramă ce a avut loc a fost când fiul său cel mai mare, Yoshichika a fost alungat la Sanuki .

Evadând la Izumo, Yoshichika a început o revoltă careia i-a fost pus capat de generalul Taira Masamori în 1108, tatăl lui Taira no Tadamori . [2] :254–255

Familie[modificare | modificare sursă]

  • Tatăl: Minamoto no Yoriyoshi (源 頼 義, 988–1075)
  • Mama: fiica lui Taira no Naokata (平直 方 の 娘)
    • Soția: fiica lui Fujiwara no Aritsuna (藤原 有 綱 の 娘)
      • Al treilea fiu: Minamoto no Yoshitada (源 義忠, 1083–1109)
      • Fiul: Minamoto no Yoshikuni (源 義 国, 1091–1155)
    • Soția: fiica lui Minamoto no Takanaga (源 隆 長 の 娘)
      • Al doilea fiu: Minamoto no Yoshichika (源 義 親,? –1108)
    • Mama necunoscuta:
      • Primul fiu: Minamoto no Yoshimune (源 義 宗,? -? )
      • Al 6-lea fiu: Minamoto no Yoshitoki (源 義 時,? -? )
      • Al 7-lea fiu: Minamoto no Yoshitaka (源 義隆,? –1160)
      • Fiică: soția prințului imperial Sukehito (輔仁 親王 室), fiul împăratului Go-Sanjo .
      • Fiică: soția lui Minamoto no Shigeto (源 重 遠 室)

Vezi de asemenea[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sato, Hiroaki (). Legends of the Samurai. Overlook Duckworth. pp. 74–75. ISBN 9781590207307. 
  2. ^ a b Sansom, George (). A history of Japan to 1334. Stanford University Press. pp. 249–251. ISBN 0804705232. 
  3. ^ „Heian Period”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b Turnbull, Stephen (). The Samurai, A Military History. MacMillan Publishing Co., Inc. p. 22-24. ISBN 0026205408. 
  5. ^ Turnbull, Stephen (). The Samurai Sourcebook. Cassell & Co. p. 199. ISBN 1854095234. 

Linkuri Externe[modificare | modificare sursă]