MediaWiki:Uploadtext/ro-nuestelibera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Trimiterea materialor care nu sunt libere, cu justificarea utilizării cinstite

Această pagină este pentru materiale care nu pot fi considerate conținut liber, cu justificarea că folosirea lor în anumite articole Wikipedia este o utilizare cinstită. Pentru a trimite un fișier dintr-o sursă diferită, va rugăm să vă întoarceți la formularul de trimitere.

Vă rugăm să citiți mai întâi acest mesaj important
Scopul tuturor proiectelor Fundației Wikimedia este de a conține conținut liber. Lucrările care nu sunt libere pot fi încărcate la Wikipedia doar dacă respectă politica de includere, prin care sunt specificate condiții limitate care permit utilizarea conținutului care nu este liber.

Nu trebuie să trimiteți o imagine care nu este liberă, dacă ar fi cât de puțin probabil că o imagine liberă ar putea exista. Mai bine căutați o imagine liberă, convingeți deținătorul drepturilor de autor să o licențieze cu o licență liberă, sau creați singur o imagine care să reprezinte subiectul dorit și licențiați-o sub o licență liberă.

De ce mă aflu aici?

Coperțile, ilustrațiile, posterele, filmele, timbrele și monezile, capturile paginilor web, jocurilor, fișierele video cu muzică șamd., chiar imaginile promoționale și reclamele sunt protejate de drepturi de autor, deținătorul lor fiind singurul care poate oferi drepturi exclusive de folosire, copiere și realizare a unor lucrări care derivă de la ele. (Există restricții suplimentare în cazul timbrelor și monezilor.) Wikipedia respectă drepturile de autor ale celorlalți — nu trimiteți imagini care încalcă drepturile de autor.

Care sunt condițiile limitate?

În general, conținutul care nu este liber poate fi încărcat prin politica de includere doar dacă imaginea respectivă este semnificativă pentru articol, nu doar descriptivă. Imaginea trebuie să nu fie înlocuibilă cu o alternativă liberă care descrie același lucru.

Cu alte cuvinte, captura TV a unui film este acceptabilă pentru a putea fi folosită, dacă este vorba despre film în sine, dar nu este acceptabil să fie utilizată pentru a vorbi de o actrița care se află întâmplător în imagine. (Este posibil să existe o imagine liberă cu actrița respectivă.)

Dacă mai aveți încă îndoieli, întrebați la Discuție Wikipedia:Drepturi de autor înainte de a încărca imaginea!

Vezi Wikipedia:Drepturi de autor, Wikipedia:Conținut care nu este liber, Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini, și Wikipedia:Imagini pentru o explicație completă asupra politicilor de licențiere Wikipedia.

Pasul 1. Alegeți un nume și o descriere potrivită pentru fișier.
  • Modificați Nume fișier destinație alegând un titlu descriptiv. Nu utilizați nume care au fost deja date!
    Bine: Ion Dumitru în 1997.jpg
       Rău: IMG0592.JPG
Pasul 2. Alegeți o licență potrivită din meniul „licențiere”.

Selectați licența potrivită pentru imaginea pe care o veți trimite.

Pasul 3. Scrieți o descriere succintă și descrieți raționamentul conform căruia imaginea poate fi „utilizată cinstit”, folosind formatul {{Material sub drepturi de autor}}.
{{Material sub drepturi de autor
|Descriere=
|Sursa=
|Articol=
|Secțiune=
|Rezoluție joasă=
|Scop=
|Înlocuibil=
|Alte informații=
}}

Descrieți clar imaginea pe care o trimiteți, editând căsuța de „descriere” a imaginii. Aceasta trebuie să conțină:

  • sursa exactă a imaginii, cum ar fi legătura de unde ai descărcat imaginea;
  • numele complet al autorului sau al deținătorului drepturilor de autor;
  • numele articolului în care va fi folosită; și
  • o explicație care să clarifice de ce utilizarea în acele articole se poate face fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor.

Dacă nu veți scrie o explicație detaliată, imaginile vor fi șterse.