Maxwell Jacob Friedman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
MJF May 2019
Maxwell Jacob Friedman
Nume Maxwell Tyler Friedman
Nascut March 15, 1996 (age 27)

Plainview, New York, U.S.

Website maxwelljacobfriedman.com
Cariera in wrestling
Nume in ring Maxwell Jacob Feinstein

Maxwell Jacob Friedman MJF Pete Lightning Sandy Bunker

Inaltime 5 ft 11 in (180 cm)
greutate 229 lb (104 kg)
Nascut in Plainview, New York
Antrenat de Brian Myers

Pat Buck

Debut February 13, 2015

Maxwell Tyler Friedman (n. , New York City, New York, SUA), mai cunoscut sub numele său de ring Maxwell Jacob Friedman (abreviat MJF), este un luptător și actor profesionist american. În prezent, este semnat la All Elite Wrestling (AEW), unde este actualul campion mondial AEW în prima sa domnie, care este cea mai lungă domnie din istoria titlului, și actualul deținător al AEW Dynamite Diamond Ring, pe care l-a câștigat. timp de cinci ani consecutivi. El concurează, de asemenea, în promoția soră a AEW Ring of Honor (ROH), unde el și Adam Cole sunt actualii campioni mondiali ROH pe echipe în prima lor domnie ca echipă de etichete Better Than You Bay Bay.

Friedman a lucrat anterior pentru Major League Wrestling (MLW), unde a devenit un singur campion MLW World Tag Team și un singur (și inaugural) campion mondial MLW la categoria medie. De asemenea, a lucrat pe circuitul independent american pentru promoții precum Combat Zone Wrestling (CZW), unde a devenit o singură dată campion mondial la categoria grea CZW și de două ori campion CZW Wired.

Cariera in wrestling[modificare | modificare sursă]

Inceputul Carierei[modificare | modificare sursă]

Friedman a fost antrenat de Brian Myers și Pat Buck și și-a făcut debutul în ring la Create A Pro Wrestling Academy din Hicksville, New York. De asemenea, a luptat pentru Combat Zone Wrestling și Five Borough Wrestling în timpul anului său de debut și a continuat să apară în numeroase promoții în circuitul de lupte independente din nord-est. În aprilie 2015, WWE a încărcat intrarea lui Friedman pentru WWE Tough Enough pe canalul lor de YouTube. Friedman a apărut și ca agent de securitate în timpul intrării lui Samoa Joe la NXT TakeOver: Brooklyn II în august 2016, în timpul căreia a fost împins de Joe.

Combat Zone Wrestling (2015–2018)[modificare | modificare sursă]

Friedman a lucrat sub noul nume de ring Pete Lightning în mai multe evenimente CZW Dojo Wars din 2015, de obicei în meciuri pe echipe cu Hous Blazer și Penelope Ford. La ediția din 7 septembrie 2016 a CZW Dojo Wars, a revenit la numele său anterior Maxwell Jacob Feinstein, a intrat în turneul Dramatic Destination Series. Pe 13 mai 2017, la CZW Sacrifices, Friedman l-a învins pe Johnny Yuma pentru a câștiga campionatul CZW Wired. El a câștigat prima sa apărare a titlului la CZW EVILution, învingându-l pe Trevor Lee. El și-a păstrat cu succes titlul în alte meciuri de simplu împotriva lui Mike Del, John Silver și Ace Romero. Pe 14 octombrie la CZW The Wolf of Wrestling, Friedman a pierdut titlul CZW Wired în fața lui Joey Janela. Două luni mai târziu, la CZW Cage of Death 19, Friedman a câștigat titlul înapoi după ce a învins-o pe Janela într-o revanșă.

Friedman s-a întors pe 10 februarie 2018, la CZW Nineteen, unde a câștigat 27-Man Battle Royal pentru a deveni noul candidat numărul unu la Campionatul Mondial CZW la greutatea grea. De asemenea, a apărat cu succes campionatul CZW Wired împotriva lui Alex Colon la acea dată. Acolo l-a învins pe Rickey Shane Page pentru a câștiga pentru prima dată Campionatul Mondial CZW la categoria grea și a predat campionatul CZW Wired în aceeași noapte.

MJF ar pierde titlul în noiembrie 2018 și își va face ultima apariție pe CZW.

Major League Wrestling (2017–2020)[modificare | modificare sursă]

World Middleweight Champion (2017–2018)[modificare | modificare sursă]

Pe 5 septembrie 2017, a fost raportat că Friedman a semnat un contract cu Major League Wrestling (MLW) reinstalat pentru a apărea la evenimentul său de reuniune One Shot pentru a concura într-un meci împotriva lui Jimmy Yuta, pe care Friedman l-a câștigat. Friedman a devenit apoi membru MLW, în timp ce și-a continuat seria de victorii împotriva lui Joey Ryan la Never Say Never. MJF a suferit prima sa înfrângere în MLW împotriva lui Brody King la Zero Hour pe 11 ianuarie 2018. Apoi a participat la un turneu pentru Campionatul Mondiala vacanta la Road To The World Championship, pierzând în fața luptătorului britanic Jimmy Havoc în runda de deschidere. Friedman l-a învins pe Lance Anoa'i la Spring Break. Și-a făcut debutul Fusion în episodul din 11 mai, învingându-l pe Fred Yehi. Și-a continuat succesul cu o victorie socanta în fața lui Montel Vontavious Porter la Intimidation Games.

Pe 29 iulie, MJF l-a învins pe Joey Ryan pentru a deveni primul campion Middleweight la Battle Riot. Mai târziu în acea noapte, MJF a participat la meciul omonim în calitate de participant pe locul 38 și a fost eliminat de eventualul câștigător Tom Lawlor. În episodul din 10 august din Fusion, MJF și-a făcut prima apărare a titlului împotriva lui Joey Janela într-un meci Last Man Standing, pe care l-a reținut după ce iubita Janelei de pe ecran, Aria Blake l-a tradat pe Janela, lovindu-l în cap cu o sticlă. Acest lucru a făcut-o pe Blake să devină valeta lui MJF. În episodul din 21 septembrie din Fusion, MJF și Blake i-au învins pe Joey Ryan și Taya Valkyrie într-un meci mixt pe echipe. MJF și-a aparat a doua oara titlul Centura Mondiala Middleweight în episodul din 9 noiembrie din Fusion, unde a apărat cu succes titlul împotriva lui Jason Cade și Jimmy Yuta într-un meci triple threat. Pe 25 noiembrie, Friedman a dezvăluit că a suferit o fractură de cot cu un timp de recuperare de 4 până la 6 săptămâni. MLW a anunțat ulterior că titlul Middleweight a fost retras de la Friedman, deoarece nu a fost autorizat la timp pentru apărarea programată a titlului la episodul live Fusion al MLW din 14 decembrie.

The Dynasty (2019–2020)[modificare | modificare sursă]

MJF s-a întors de la accidentare în episodul din 16 februarie 2019 din Fusion, unde l-a provocat fără succes pe noul campion Teddy Hart pentru Centura Middleweight. După meci, Richard Holliday s-a alăturat lui MJF pentru a-l ataca pe Hart. Drept urmare, duo-ul a format o echipă numită The Dynasty și a început să se ceară cu Fundația Hart. La scurt timp după aceea, li s-a alăturat noul venit Alexander Hammerstone. Mai târziu au câștigat Centurile Mondiale MLW pe echipe cu Richard Holliday ca parte a Dynasty. El a părăsit promotia în ianuarie 2020, dar s-a luptat cu Mance Warner într-un meci in orașul sau, în arena goală, in aprilie 2020.

All Elite Wrestling (2019–prezent)[modificare | modificare sursă]

Neinvins (2019–2020)[modificare | modificare sursă]

Pe 7 ianuarie 2019, a fost anunțat că Friedman a fost semnat cu All Elite Wrestling (AEW) pentru un contract de cinci ani. A debutat ca heel la Double or Nothing ca parte a pre-show-ului Casino Battle Royale pentru o oportunitate de Centura Mondiala AEW. A rezistat până în ultimii doi, înainte de a fi eliminat de Adam Page. Friedman a continuat să concureze într-un meci în patru împotriva lui Page, Jimmy Havoc și Jungle Boy la Fyter Fest în iunie, care a câștigat și Page. În luna următoare, la Fight for the Fallen, a făcut echipă cu Shawn Spears și Sammy Guevara pentru a-i învinge pe Havoc, Darby Allin și Joey Janela într-un meci de șase oameni.

În primul episod din Dynamite din 2 octombrie, Friedman l-a învins pe Brandon Cutler prin submission. În săptămâna următoare la Dynamite, Friedman a intervenit în atacul „cel mai bun prieten” al său, Cody, de către Inner Circle, atacându-i pe Santana și pe Ortiz cu un scaun. La Full Gear, el l-a însoțit pe Cody în meciul său din Centura Mondiala AEW împotriva lui Chris Jericho. Cody a pierdut meciul după ce MJF a aruncat prosopul când a fost prins în Liontamer și, în consecință, Cody nu a mai avut voie să concureze din nou pentru Campionatul Mondial AEW din cauza unei stipulații înainte de meci. După meci, MJF l-a tradat pe Cody. La scurt timp după aceea, MJF a găsit un bodyguard în debutantul Wardlow. În episodul din 20 noiembrie din Dynamite, MJF și Adam Page au fost ultimii doi participanți la Dynamite Dozen Battle Royale. Cei doi s-au întâlnit într-un meci de simplu pe următorul Dynamite, pe care MJF l-a câștigat. Diamond Dallas Page (DDP) i-a acordat apoi inelul de diamant Dynamite drept premiu pentru înfrângerea lui Page. Pe 15 ianuarie 2020, la Bash at the Beach, MJF a făcut echipă cu The Butcher și The Blade pentru a-i învinge pe DDP, Dustin Rhodes și Q. T. Marshall. MJF și-a reaprins rivalitatea cu Cody și a stabilit trei prevederi pe care Cody trebuie să le urmeze pentru a primi un meci împotriva lui la Revolution, care a inclus să nu-l atingă pe MJF până la meciul, înfruntându-l pe Wardlow într-un steel cage și primind zece lovituri de MJF la TV în direct. . În episodul din 5 februarie din Dynamite, Cody a luat cele zece lovituri de la MJF, inclusiv una de la Wardlow. Cody a continuat să-l învingă pe Wardlow în primul meci cușcă de oțel din istoria AEW în episodul din 19 februarie din Dynamite pentru a oficializa meciul împotriva MJF la Revolution. La Revolution, MJF l-a învins pe Cody după ce l-a lovit în față cu Dynamite Diamond Ring. MJF a intrat apoi într-o ceartă cu Jungle Boy, învingându-l la Double or Nothing cu un roll-up. În episodul din 27 mai din Dynamite, MJF a concurat fără succes într-o luptă regală pentru a-l înfrunta pe Cody pentru centura AEW TNT, fiind eliminat de Jungle Boy. La Fyter Fest, MJF și Wardlow au fost învinși de Jungle Boy și Luchasaurus. MJF a trecut apoi la o ceartă cu Jon Moxley și a decretat că fanii merită un campion mai bun. Cei doi s-au confruntat la All Out pe 5 septembrie, unde MJF a fost învins, marcând prima sa înfrângere într-un meci de simplu.

The Inner Circle (2020–2021)[modificare | modificare sursă]

În episodul din 28 octombrie din Dynamite, Chris Jericho și MJF au convenit să se lupte la Full Gear în timpul unei „Întâlniri a primăriei” cu Eric Bischoff. Dacă MJF câștigă, el s-ar alătura Inner Circle al lui Jericho. Săptămâna precedentă, Jericho și MJF au participat la „Le Dinner Debonair”, o întâlnire la o cină cu friptură în timpul căreia Jericho și MJF au interpretat o versiune modificată a „Me and My Shadow”. Jurnalistul Wesley Morris a numit ulterior spectacolul unul dintre „Cele mai bune spectacole din 2020” într-un articol publicat de The New York Times. La Full Gear, MJF, împreună cu Wardlow, au devenit membri ai Inner Circle după ce l-a invins pe Jericho. În episodul din 11 noiembrie din Dynamite, MJF a apărut pentru prima dată ca membru al The Inner Circle, unde a ținut un discurs vorbind despre luptele pe care le-a depășit pentru a ajunge atât de departe în lupte și apoi a organizat o petrecere surpriză de naștere pentru Jericho, cel liderul grupului, care a implicat bilete gratuite la Las Vegas și a condus mulțimea într-o interpretare captivantă a „Happy Birthday”. Pe 2 decembrie, la Winter Is Coming, MJF a devenit din nou un candidat pentru un inel de diamant Dynamite, după ce el și Orange Cassidy au fost ultimii doi participanți la cea de-a doua Dynamite Dozen Battle Royale. În episodul din 9 decembrie din Dynamite, MJF a câștigat cel de-al doilea inel de diamant după ce l-a eliminat pe Cassidy.

În episodul din 20 ianuarie 2021 din Dynamite, a fost anunțată o luptă regală pe echipe pentru Beach Break, câștigătorii primind un meci AEW World Tag Team Championship împotriva Young Bucks (Matt Jackson și Nick Jackson) la Revolution. Au participat și Young Bucks și, dacă ar fi câștigat, și-ar fi putut alege adversarii. Jericho l-a eliminat ultima dată pe Dante Martin din Top Flight pentru a câștiga bătălia regală, câștigându-și el și MJF un meci pentru titlu la Revolution. În episodul din 10 februarie din Dynamite, după săptămâni de tensiune crescândă între MJF și Guevara, Guevara l-a atacat pe MJF în urma unei confruntări în culise, care i-a cauzat lui MJF o accidentare la coasta in kayfabe. Mai târziu în episod, după victoria lui MJF și Jericho împotriva The Acclaimed (Anthony Bowens și Max Caster) într-un meci pe echipe, Guevara și-a anunțat plecarea din The Inner Circle. În preajma meciului lor de la Revolution, MJF și Jericho l-au atacat pe tatăl fratilor Young Bucks, Papa Buck, și l-au însângerat în culise, jurând că le vor lua titlurile. La Revolution, totuși, MJF și Jericho au fost învinși de The Young Bucks.

The Pinnacle (2021–2022)[modificare | modificare sursă]

În episodul din 10 martie 2021 din Dynamite, MJF a fost dat afară din The Inner Circle după ce a fost dezvăluit că plănuia în secret să facă o lovitură de stat a grupului. Cu toate acestea, el a dezvăluit apoi că și-a construit propriul grup cu Wardlow, Shawn Spears, Tully Blanchard și FTR (Cash Wheeler și Dax Harwood), care au apărut și au atacat violent The Inner Circle. Grajdul va ajunge să fie cunoscut sub numele de Pinacle. La Blood and Guts pe 5 mai, The Pinnacle l-a învins pe The Inner Circle în meciul inaugural Blood and Guts. La Double or Nothing pe 30 mai, The Pinnacle a pierdut în fața The Inner Circle într-un meci Stadium Stampede. La All Out din 5 septembrie, MJF sa confruntat din nou cu Jericho, cu cariera lui Jericho în joc. După o victorie falsă a MJF, în care arbitrul Aubrey Edwards a numărat acul pentru MJF, dar nu a văzut piciorul lui Jericho pus pe frânghie, meciul a fost reluat și Jericho a forțat MJF să se supună „Zidurilor Jericho”, pierzând pentru prima. timp împotriva Ierihonului.

În episodul din 17 noiembrie din Dynamite, MJF a început o ceartă cu CM Punk, după ce Punk și-a întrerupt promoția. În episodul din 2 februarie 2022 din Dynamite, MJF a devenit prima persoană care l-a învins pe Punk în AEW și, de asemenea, persoana care l-a învins într-un meci televizat din 2014. În timpul meciului, care a avut loc în orașul natal al lui Punk, Chicago, Illinois, MJF a marcat un pinfall peste Punk după ce Wardlow a oferit o distragere lui Punk si i-a înmânat lui MJF inelul său cu diamante Dynamite, cu care apoi l-a lovit pe Punk. Pe 6 martie, la Revolution, Wardlow, care a început să dezvolte tensiuni cu MJF în decembrie 2021, l-a tradat pe MJF și l-a ajutat pe Punk să-l învingă într-un meci Dog Collar, dându-i lui Punk Dynamite Diamond Ring, cu care Punk l-a lovit apoi MJF. În episodul din 18 mai din Dynamite, Wardlow, ca parte a unui set de clauze contractuale care l-ar face capabil să lupte cu MJF, a fost lovit de 10 ori de MJF. Săptămâna următoare pe Dynamite, Wardlow a finalizat stipulația finală care i-a garantat un meci cu MJF la viitoarea Double or Nothing, învingându-l pe Shawn Spears în steel cage match, MJF servind ca arbitru special și nereușind în efortul său de a-l costa pe Wardlow meciul după ce Spears l-a lovit accidental; în cazul în care Wardlow ar câștiga, el ar fi eliberat oficial din contractul său cu MJF, dar i-ar fi interzis să obțină un nou contract AEW și i se va cere să rămână sub angajarea MJF în cazul în care va pierde. La Double or Nothing, MJF a pierdut în fața lui Wardlow după zece powerbombs, prima pierdere curată a lui MJF în meciuri singles în AEW.

Personajul MJF[modificare | modificare sursă]

Personajul lui Friedman a fost descris de The New York Times drept „parte heel și parțial inspirat din goodfellas”. Mulți oameni din industria wrestlingului l-au lăudat pentru caracterul său agresiv și răufăcător, în mare parte datorită capacității sale de a blura linia dintre povești și realitate; el insultă adesea fanii și alte celebrități de lupte non-profesionale pe rețelele de socializare, iar colegul luptător Dasher Hatfield l-a lăudat pentru că este capabil să „meargă pe margine” și să fie un „heel fără ca oamenii să-l numească rasist sau homofob”. El a fost, de asemenea, lăudat pentru profesionalismul și priceperea sa, în ciuda vârstei sale fragede, de oameni ca Jim Ross, Jim Cornette și Chris Jericho.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filme[modificare | modificare sursă]

An Titlu Rol Note
2023 The Iron Claw Lance Von Erich Also executive producer
2023 Justice League x RWBY: Super Heroes & Huntsmen, Part Two Waylon Jones / Killer Croc (voice) Direct-to-Video

Televiziune[modificare | modificare sursă]

An Titlu Rol
2001 The Rosie O'Donnell Show Himself
2021 Rhodes to the Top Himself
2023 Impractical Jokers Himself

Titluri si premii[modificare | modificare sursă]

  • AAW Wrestling
    • AAW Heritage Championship (1 time)
  • All Elite Wrestling
    • AEW World Championship (1 time, current)
    • Dynamite Diamond Ring (2019–2023)
    • Casino Ladder Match (2022)
    • Blind Eliminator Tag Team Tournament (2023) – with Adam Cole
    • Dynamite Award (1 time)
      • Best Mic Duel (2022) – MJF and CM Punk on Thanksgiving Eve
  • Alpha-1 Wrestling
    • A1 Outer Limits Championship (1 time)
  • CBS Sports
    • Rookie of the Year (2019)
  • Combat Zone Wrestling
    • CZW Wired Championship (1 time)
    • CZW World Heavyweight Championship (1 time)
  • DDT Pro-Wrestling
    • Ironman Heavymetalweight Championship (1 time)
  • ESPN
    • Promo artist of the year (2022)
    • Ranked No. 1 of the 30 best Pro Wrestlers Under 30 in 2023
  • Inspire Pro Wrestling
    • Inspire Pro Wrestling Pure Prestige Championship (1 time)
  • LDN Wrestling
    • LDN Capital Wrestling Championship (2 times)
  • Limitless Wrestling
    • Limitless Wrestling World Championship (1 time)
  • Major League Wrestling
    • MLW World Middleweight Championship (1 time)
    • MLW World Tag Team Championship (1 time) – with Richard Holliday
  • Maryland Championship Wrestling
    • MCW Rage Television Championship (1 time)
  • National Jewish Sports Hall of Fame
    • Class of 2023
  • New York Post
    • Promo of the Year (2022) — "Pipebomb" promo
  • Pro Wrestling Illustrated
    • Ranked No. 6 of the top 500 singles wrestlers in the PWI 500 in 2023
    • Feud of the Year (2021) vs. Chris Jericho
    • Feud of the Year (2022) vs. CM Punk
    • Most Hated Wrestler of the Year (2021, 2022)
    • Faction of the Year (2021) – with The Inner Circle
  • Ring of Honor
    • ROH World Tag Team Championship (1 time, current) – with Adam Cole
  • Rockstar Pro Wrestling
    • American Luchacore Championship (1 time)
    • Rockstar Pro Trios Championship (1 time) – with Ace Romero and Clayton Jackson
  • Wrestling Observer Newsletter
    • Best on Interviews (2021, 2022)
    • Most Charismatic (2020, 2022)
  • WrestlePro
    • WrestlePro Tag Team Championship (1 time) – with Valerio Lamorte
  • Xcite Wrestling
    • Xcite International Championship (1 time)
  • Other awards
    • Best Performance (2020) – for his rendition of "Me and My Shadow" with Chris Jericho (awarded by Wesley Morris of The New York Times)