Marketing afiliat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Marketingul afiliat este o formă de marketing online care se bazează pe modele de plată pe performanță și Cost Pe Acțiune (CPA). În marketingul afiliat, un comerciant denumit și advertiser răsplătește unul sau mai mulți afiliați (publisher) pentru fiecare acțiune efectuată pe site-ul său. O acțiune răsplătită este o vânzare, lead, sau orice altă acțiune prestabilită în cadrul programului de afiliere de către comerciant. Astfel, marketingul afiliat se mai găsește denumit ca marketing bazat pe performanță, întrucât el nu include acțiuni de genul Cost Pe Click (CPC) sau Cost Pe Mia de afișări (CPM).

Marketingul afiliat se suprapune într-o oarecare masură cu alte metode de internet-marketing, deoarece afiliații utilizează metode regulate de publicitate. Aceste metode includ optimizări în motoare de căutare, marketing prin căutări plătite în motoarele de căutare, e-mail marketing, și publicitate prin afișarea de bannere. Pe de altă parte afiliații, uneori utilizează metode neagreate de promovare.[1]

Marketingul afiliat, utilizează un site pentru a trimite trafic pe altul, este o formă a marketingului online, care în mod frecvent este desconsiderată de comercianți. Cu toate ca motoarele de căutare, e-mail-urile și RSS captează o atenție mai mare din partea comercianților online față de marketingul afiliat, membrii afiliați continuă să joace un rol semnificant în strategiile de vânzari online.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Origini[modificare | modificare sursă]

Conceptul de marketing afiliat online a fost conceput, pus în practică și patentat de către William J. Tobin, fondatorul PC Flowers & Gifts.

Marketing afiliat în România[modificare | modificare sursă]

2Parale, una dintre primele rețele de marketing afiliat din România, o rețea de tipul 3rd party network. Advertiserii plătesc astfel doar pentru rezultate. In acest proces, 2Parale funcționează ca un intermediar, oferind o solutie rapida si eficienta de promovare si monetizare. Pe lângă vânzări, un program de afiliere este eficient pentru orice actiune de marketing cu rezultate măsurabile, ca inscrierea la newsletter sau completarea unui chestionar.

eMAG a dezvoltat începând cu anul 2009 o rețea de afiliere proprie, numită eMAG Profitshare, în cadrul căreia Afiliații înscriși puteau să promoveze online doar produsele magazinului eMAG.ro, câștigând comisioane pentru fiecare vânzare mijlocită. Ulterior platforma de marketing afiliat a fost preluată de Conversion Marketing și a fost transformată în rețea de afiliere deschisă Advertiserilor multipli, oferind posibilitatea promovării și câștigării de comisioane pentru afiliați prin intermediul unor campanii de afiliere diverse. Noua rețea de afiliere se numește Profitshare și este funcțională începând cu 3 iunie 2013. Principalele diferențe între Profitshare și rețelele de afiliere similare sunt:

  • înscrierea liberă și gratuită a magazinelor noi drept advertiseri;
  • un instrument de promovare grafic pentru Afiliați ce folosește servirea de produse și campanii în mod automat, folosind tehnica behavioral retargeting, numit widget;
  • accesul liber al Advertiserilor la întreaga comunitate de Afiliați, precum și accesul liber al tuturor Afiliaților la campaniile Advertiserilor din rețea.

PiataDigitala este la fel, pe modelul 3rd party network.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]