Hipodrom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Hipodrom (greacă pistă pentru curse de cai), denumirea era folosită deja în Grecia antică sau în Imperiul Bizantin pentru cursele de cai. In Roma antică termenul „Hippodromus” definește o formă de grădină, iar pista folosită pentru cursele de cai era numită „Circus”. In timpurile mai noi între secolele XII și XV termenul de „Hippodrom” era utilizat pentru denumirea unor construcții și locurile unde se țineau târgurile anuale, unde aveau loc și prezentări acrobatice de circ cu cai sau alte animale, acompaniate de muzică.
Hipodromul grecesc Cuvântul hipodrom, provine din limba greacă ἵππος hippos „Cal“ și δρόμος dromos „Drum, cărare“. Există numai un număr mic de descoperiri arheologice unde s-au găsit urmele unui hipodrom antic. Intre acestea cel mai cunoscut fiind cel din Olimpia, care însă din păcate nu s-a păstrat. Lungimea unui astfel de hipodrom avea 384,5 m. Cele mai cunoscute hipodromuri grecești fiind cel din:

Course hippique strasbourg.jpg

Hipodromul roman era numit „circus”, acesta spre deosebire de cel grecesc avea un zid înconjurător numit „spina”. Singura descoperire care este considerată ca un hipodrom roman, este cea de la Domus Augustana. Forma hipodromului de aici era însă semicircular și unii arheologi presupun că n-a fost un hipodrom. Plinius când folosește terminul de hipodrom se referă de fapt la o grădină.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hipodrom
  • de Haus des Augustus Urmele arhelogice găsite la Domus Augustana lângă Roma Antiqua