Hidebehind

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hidebehind în Fearsome Critters (1939)

Hidebehind („ascunde în spate”) este un monstru nocturn[1] din folclorul american care vânează oamenii ce ajung să rătăcească prin păduri[2] și care a fost învinuit de disparițiile tăietorilor de lemne care nu se întorceau în tabără.[3][4] După cum sugerează numele sau, creatura tinde să se ascundă. Când cel care a zărit-o încearcă să se uite mai clar la ea, aceasta se ascunde în spatele unui obiect sau a persoanei și, prin urmare, nu poate fi văzută direct.[5] Creatura se folosește de această abilitate pentru a urmări prada și pentru a o ataca prin surprindere. Victimele menționate, inclusiv tăietorii de lemne și alții care frecventează pădurile, sunt apoi târâte în bârlogul creaturii pentru a fi devorate.[2][3]Creatura subzistă în principal din intestinele victimei sale și are o aversiune puternică față de alcool, care este, prin urmare, folosit pentru a îndepărta creatura.[6] Poveștile despre aceste ființe ar fi putut fi folosite ca o explicație a zgomotelor ciudate care se auzeau în pădure noaptea. Primele relatări le descriu ca animale mari și puternice, în ciuda faptului că nimeni nu a putut să le vadă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wyman, Walker D. (1978). Mythical Creature in the USA and Canada. River Falls, Wisconsin: University of Wisconsin Riverfalls Press.
  2. ^ a b Botkin, B. A. (1977). The American People: Stories, Legends, Tales, Traditions and Songs. New Jersey: Transaction Publishers. ISBN: 1-56000-984-5
  3. ^ a b Brown, C. E. (1935). Paul Bunyan Natural History. Madison: self-published.
  4. ^ Cohen, Daniel (1975). Monsters, Giants, and Little Men from Mars: An Unnatural History of the Americas. New York: Doubleday.
  5. ^ Randolph, Vance (1951). We Always Lie to Strangers: Tall Tales from the Ozarks. New York: Columbia University Press.
  6. ^ Tryon, Henry Harrington (1939). Fearsome Critters. Cornwall, New York: Idlewild Press.