Hanul cu Tei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hanul cu Tei
Hanul cu Tei 2A.jpg
Poziționare
Localitate București
Țara  România
Adresa Str. Hanul cu Tei, sector 3
Creare
Data finalizării Sfârșitul secolului al XIX-lea
Clasificare
Cod LMI B-II-a-B-18908

Hanul cu Tei este unul din puținele hanuri vechi care mai există din centrul Bucureștiului. A fost construit în anul 1833 de către Anastasie Hagi, Gheorghe Polizu și Ștefan Popovici, pe strada Lipscani. Era cunoscut și sub numele de Hanul de pe Ulița cea mare a Marchitanilor. Este singurul han istoric din București care și-a păstrat forma de origine. La intrarea de pe strada Blănari încă se poate vedea „sigiliul” primilor proprietari: „A.P.” și „S.P.”

Fiecare proprietar avea 14 magazine, situate în partea de sus a pivnițelor cu boltă. Doar trotuarul și camera gardianului erau proprietate comună. Negustori importanți ai vremii respective au locuit în acest han, printre care și Constantin Anastasiu, care a înființat magazinul „La Vulturul de Mare cu Peștele în Ghiare”, clădire care încă există, fiind transformată într-o bancă, aproape de magazinul Cocor.

Astăzi, fostul han este un loc unde se organizează diverse galerii de artă, iar în pivniță a fost deschis un bar. Porțile sale de fier bogat ornamentate oferă acces atât de pe strada Lipscani, cât și de pe Blănari. De asemenea, fațada de sticlă a hanului este tipică Țării Românești.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Radu Olteanu, Bucureștii în date și întâmplări ("Bucharest in facts and events"), Editura Paideia, Bucharest 2002
  • Cristian Romano, Iosif Romanov, librar, editor și tipograf din București în prtima jumătate a secolului al XIX lea - Anuarul Arhivelor Municipiului București nr. 1/1996, pag. 32-42.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Coordonate: 44°25′55.80″N 26°6′7.34″E / 44.4321667°N 26.1020389°E / 44.4321667; 26.1020389