GeoPackage

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
GeoPackage
Extensie de fișier.gpkg
Dezvoltat deOpen Geospatial Consortium
Lansat13 februarie 2014; acum 10 ani, 1 lună și 27 zile (2014-02-13)
Ultima versiune1.2
Tipul formatuluiGeographic information system
Conținut deSQLite
Standard(e)OGC GeoPackage Encoding Standard
Format deschis?Yes
WebsiteOGC GeoPackage Standard Working Group

GeoPackage (GPKG) este un format de date deschise (open source), non-proprietar, independent de platformă și bazat pe standardele pentru sisteme informaționae geografice (GIS) implementat ca un container de baze de date SQLite. Definit de Open Geospatial Consortium (OGC)[1] cu sprijinul armatei americane[2] și publicat în 2014. GeoPackage a beneficiat de un sprijin larg răspândit din partea diferitelor organizații guvernamentale, comerciale și open source [3].

Origine[modificare | modificare sursă]

În ciuda a zeci de diferite formate și servicii pentru schimbul de date geospațiale, nu a existat un format deschis care să poată suporta atât date raster, cât și date vectoriale, fiind în acela timp de codabil în mod eficient de către software, în special pe dispozitivele mobile. [4] [5] Această nevoie a fost exprimată în mod oficial la OGC în 2012. [6] Standardul de candidat a fost aprobat de OGC în februarie 2014. [7]

Format[modificare | modificare sursă]

GeoPackage este creat ca fișier de bază de date SQLite 3 extins (*.gpkg)[8] care conține date și tabele de metadate cu definiții specificate, afirmații de integritate, limitări de format și constrângeri de conținut. Standardul GeoPackage descrie un set de convenții (cerințe) pentru stocarea datelor vectoriale, seturi de matrice a imagini și hărți raster la diverse scări, schemă și metadate. GeoPackage poate fi extins folosind regulile de extensie definite în clauza 2.3 din standard. Standardul GeoPackage OGC specifică un set de extensii aprobate de membrii OGC din anexa F. Extensii suplimentare (specifice furnizorului) pot fi de asemenea adăugate urmând regulile pentru extensiile GeoPackage, însă acest lucru poate avea impact asupra interoperabilității.

GeoPackage a fost proiectat să fie cât mai mic posibil și conținutul sa fie într-un singur fișier gata de utilizare. Acest lucru îl face potrivit pentru aplicații mobile în modul deconectat [9] și partajare rapidă pe stocare în cloud, unități USB etc. Extensia GeoPackage F.3 indexuri spațiale RTree specifică modul de utilizare a indexurilor spațiale SQLite pentru a accelera performanța interogărilor spațiale în comparație cu formatele de fișiere geospatiale tradiționale.

Limitări[modificare | modificare sursă]

  • GeoPackage acceptă doar o coloană de geometrie per tabel.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „GeoPackage Encoding Standard - OGC”. 
  2. ^ C4ISRNET. „edge-pushing-geo-data-disadvantaged-troops”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Implementations by Specification | OGC, www.ogc.org 
  4. ^ „GeoPackage as Future Ubiquitous GIS Data Format: A Review”. www.jurnalteknologi.utm.my. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Singh, R.; Bermudez, L. E. (). „Emerging Geospatial Sharing Technologies in Earth and Space Science Informatics”. AGU Fall Meeting Abstracts. 33: 08. Bibcode:2013AGUFMIN33C..08S. 
  6. ^ The OGC Forms GeoPackage Standards Working Group Arhivat în , la Wayback Machine. - OGC Press Release
  7. ^ OGC adopts important GeoPackage Standard for Mobile - OGC Press release
  8. ^ „OGC® GeoPackage Encoding Standard”. 
  9. ^ OGC's Geopackage standard enables geospatial data sharing for mobile devices - Between the Poles

Legături externe[modificare | modificare sursă]