Gazeta Învățătorilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Gazeta Învățătorilor
Informații generale
Țara România  Modificați la Wikidata
TipSăptămânal
Format290x420
EditorDaniil Graur
Redactor-șefSimion Oros, Ioan P. Lazăr, Emil Pocola, Alexandru Mânu, Victor Filip, Dumitru Oros
Data fondării1 octombrie 1912
LimbăRomână
SediuȘimleu Silvaniei
Prezență online


Gazeta Învățătorilor a fost un ziar didactic și politic al învățătorilor români din Ungaria, apărută la Șimleu Silvaniei pe 1 octombrie 1912, sub conducerea lui Daniil Graur.

În ziua de 26 iulie 1912 la școala română din Șimleu Silvaniei era ales comitetul de redacție: Președinte Daniil Graur, Secretar de redacție Simion Oros, redactor-șef și girant Ioan P. Lazăr, iar restul: membri în Comitet.[1] Tot în această ședință se redactează și semnează următorul act:

Fondatorii impreuna isi asemneaza salariile lor pe un an de zile, infiinteaza in Simleu "Gazeta invatatorilor", un organ de publicitate al tuturor invatatorilor romani din intreg Ardealul.[2]

A fost un sãptãmânal, în 4 p., format 290x420, redactor-responsabil Ioan P. Lazăr, secretar de redacție, Simion Oros. Gazeta s-a tipãrit la tipografia “Victoria“ din Șimleu Silvaniei. Din 10 noiembrie 1912, proprietar și editor al gazetei este tipografia “Victoria“ din Șimleu Silvaniei. Începând din 7 septembrie 1913, se suprimã din subtitlu cuvintele “didactic – politic”; din 13 februarie/2 martie 1914 în locul lui Simion Oros, secretar de redacție devine Mihail Hurducaciu. Revista își sisteazã apariția în 1914. Reapare la 3 februarie 1928, ca “foaie didacticã independentã”, tot la Șimleu Silvaniei, la tipografia “Mãgureanu“, având redactor – responsabil pe Simion Oros. Apare sãptãmânal sub îngrijirea unui comitet. Foaia apare doar pânã la 1 august 1928. La 1 martie 1931, gazeta reapare pânã la 15 aprilie 1931, având subtitlul “organ didactic al învãțãtorilor din județul Sălaj”. A apãrut bilunar sub îngrijirea unui comitet, iar redactor-responsabil era tot Simion Oros.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]