Sari la conținut

Discuție Wikipedia:Wikipedia în rromanes

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vă rugăm să faceţi propuneri constructive sau observaţii pertinente. Orice mesaj care nu este la subiect sau este injurios va fi şters fără discuţii. Mulţumim pentru cooperare.


In primul rand ar trebui sa folositi limba rromanes si nu limba română (inclusiv linkul care deschide pagina aceasta in română se intituleaza Română si nu Rromanes). Apoi este de-a dreptul anormal sa faci o pagina in franceza in care sa ceri ajutor pentru crearea unei enciclopedii in engleza. Nu faceti decat sa sporiti confuziile deja existente si sa faceti un deserviciu atat comunitatii utilizatorilor rromi cat si a celor români. Fiecare dintre noi trebuie sa aiba propria sa identitate si sa fie mandru de ea si de istoria natiei sale. Cu deosebit respect, Cristi Raducanu


Sunt total de acord. Ar fi o ideie chiar f. buna sa se face si o wikipedia in limba tiganilor... dar de ce puneti mesajul in limba romana? Nu cumva va'ti intrebat ca poate sunt si tigani din tari precum Slovacia, Bulgaria, Polonia care bine inteles ca nu inteleg romana. Deci va rog scoateti mesajul in limba romana.Mihaita 30 septembrie 2005 06:12 (UTC)


Limba se numeste romanes, cu un singur r, nu cu doi. Sau, mai clar, ar fi "limba tiganeasca". Exista diferente intre dialectele vorbite de tiganii care traiesc in tari diferite, dar in mare se inteleg unii cu altii.


cred ca v-ar trebui si cititori in limba romanes nu numai o enciclopedie


Hai să fim serioşi :-) Ar fi interesant de ştiut totuşi cum de a apărut aşa ceva pe ro.wikipedia, sau altfel spus, de ce acceptăm noi, românii, să-şi bată unii şi alţii joc de noi... mă abţin de la alte comentarii...

Stimate utilizator anonim, acel anunţ a fost pus de către adiministratorii ro.wp şi dacă l-aţi fi citit cu atenţie aţi fi văzut că el se referea la o NOUĂ enciclopedie în limba rromanes, şi nu la această enciclopedie în limba română. --Vlad|-> 14 octombrie 2005 17:58 (UTC)

95% din cunoscatorii acestei limbi nu stiu sa citeasca iar 99.9% nu au acces la internet care este deci scopul unei astfel de traduceri?

salutare tuturor!! Gasesc foarte buna ideea de a creea o enciclopedia in limba tziganeasca. Eu as fi interesat sa invat sa vorbesc aceasta limba.. Sper sa se gaseasca multi amatori care sa se alature initiativei.

Salut! Este vorba de crearea unei noi enciclopedii, deci se presupune că ştii un deja limba la un nivel minimal pentru a putea contribui. --Vlad|-> 19 octombrie 2005 16:20 (UTC)

A fi ţigan nu găsesc că este înjositor. În România s-a căutat un fel de eufemism: rom sau rrom. Prescurtarea "rom" inclusiv în paşapoparte, se referă la români, care de la Râm se trag, nu din romii care au venit 1000 de ani mai târziu. Cine are interes în această confuzie? În Europa ţiganii se numesc în Germania Zigeuner "Der Zigeuner Baron" (Johann Strauss) în Italia Zingari, în Rusia ţâganii, în Franţa Gitanes, etc. De unde: rrom? Există o limbă ţigănească, vorbită destul de diferit în ţările învecinate României, cu multe influnenţe din limbilile naţionale. Este interesantă o reconstituire a limbii vechilor indieni care au migrat spre vest pe la începutul mileniului trecut, când şi de ce au fost numiţi ţigani. Se poate căuta originea limbii lor şi în India de nord. Luminiţa Cioabă de la Sibiu,are oarecare pregătire. Există şi fundaţia "Aven Amentza" sau cam aşa ceva, cu sediul în Casa Scînteii, stânga.

            m.m.

Foarte buna idee , sunt alaturi de tine 100 & , sunt deja profesor de limba rromani. Catalin (catalin_oruv@yahoo.com)

-- SALUT!

Vreau sa precizez de la inceput ca nu sunt impotriva ideii de a crea o enciclopedie in limba rromanes. Poate ca ar fi bine sa facem unele precizari,absolut necesare. Exista o mare diferenta intre limba romana,care este o limba de origine latina,inrudita cu limbile franceza,italiana,spaniola si portugheza,si limba rromanes,care este de origine orientala. Limba romana,este limba oficiala a tarii ROMANIA,o tara europeana cu o populatie de 23 de milioane de locuitori. Limba romana,este folosita atit de catre romanii,care traiesc in ROMANIA,cit si de cei care locuiesc in alte tari si de asemenea de alti locuitori care traiesc in ROMANIA,respectiv,unguri,germani,rromi,sirbi,polonezi,rusi,turci,tatari slovaci,cit si de populatia inrudita cu romanii,respectiv,aromanii. In aceste conditii,cred ca ar fi necesara si o enciclopedie in limba romana.

                                            Gheorghe
Of, nu aţi remarcat că vă aflaţi chiar pe o asemenea enciclopedie în limba română? :-) Şi încă una care se apropie vertiginos de 15000 de articole. Iulian U. 18 noiembrie 2005 11:26 (UTC)

Sunt interesat de un dictionar rromanes - roman. Exista? Daca ar fi pe internet ar fi excelent! Daca cineva detine informatii le astept cu mare bucurie. Multumesc mult. solascripturamoldova@yahoo.com

  • Sunt de acord cu acest proiect şi consider că limba rromanes este vorbită de prea mulţi oameni ca să nu aibă o enciclopedie proprie.Eu nu sunt ţigan, dar o sa incerc sa invat acestă limbă.

Exista un dicţionar rromanes-român scris de Gheroghe Sarău.Îl trimit prin e-mail.Robypedia


Salut. Aş dori şi eu acel dicţionar rrom - român pe adresa de e-mail rms_anonn@yahoo.com . Mulţumesc anticipat.

buna !as dori daca se poate sa imi trimiti si mie acel dictionar pe care il deti!mi-ai face o mare favoare..angeloOgenio@yahoo.comP.s:oricine detine un dictionar de genul ,va rog frumos sa imi trimiteti pe mail ..