Discuție Utilizator:Bivol Ion

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bun venit![modificare sursă]

Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veți avea multe nedumeriri și întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem și ce nu putem scrie în ele etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsați aici) pe care vă recomandăm s-o citiți. De asemenea puteți să ne întrebați la Cafenea sau pe canalul IRC oficial (pentru detalii vezi Canal IRC). Nu vă fie teamă de greșeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii ați dori să contribuiți? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveți o pasiune aparte. Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Bivol Ion) în care să vă prezentați pe scurt, dacă doriți, dar nu înainte de a citi regulile paginii de utilizator și aveți grijă să nu scrieți CV-uri pe pagina dumneavoastră.

Ca să vă semnați simplu — doar în paginile de discuții, nu și în articole — scrieți la sfârșitul mesajului patru tilde ~~~~ și Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură și dată.

Sperăm să contribuiți cu plăcere la acest proiect!

Puteți contribui și la alte proiecte ale Wikimediei: Wikționar, Wikimanuale, Wikiștiri, Wikicitat, Wikisursă. -- Comunitatea utilizatorilor 4 ianuarie 2011 15:11 (EET)

Istoria denumirii Lipoveni[modificare sursă]

Satul Lipoveni ca asezare,are dovezi arheolocice,ca se trage din neolit.Ultima descoperire - dintr-un mormant arhivechi a esit la iveala oase printre care si un mahilar intreg de mamifer erbivor/poate sa ma gresesc in notiunea de mamifer/dar faptul ca nu-i paricopitat sau impari e incon-estabil.Aceste lucruri le-am pomenit pentru a elucida istoria satului.La 1600-1680 in Rusia are loc schizma bisericii ortodoxe O parte din boierime nu era de acord cu reforma lui Nicon /1652-1658/S-a inceput persecutarea celor razvratiti,a aparut porecla de rascolnic.Boieroaica Morozova a ramas in istorie ca una din primii rascolnici.In rest rascolnicii an luat drumurile spre marginile Imperiului Unii din ei traind ani de zile in padurile Sibiriei se deziceau de lumea libera incat nici n-au stiut ca-n lume a mai fost si al doilea razboi mondial /Familia Karp Lacov/O parte din ei au ajuns in Bucovina,Moldova si delta Dunarii.In bucovina aveau chiar un centru la Fantana Alba,,care a pastrat unitatea lor , pana n-au obtinut intoarcerea lor la Moscova.-peste mai mult de 300 de ani de pribejie.Astazi in Moldova avem pastrat un singur sat de rascolnici la nordul Moldovei-Lipovanca.Trebuia sa va spun mai devreme ca rascolnicii erau numiti Lipoveni.Pe sleahul ce unea Liovul cu Chilia , urmele caruia se mai vad si azi/el trecea prin satul nostru/ sub padurea Kosmea ,mai bine zis linga el a fost cumparata o mosie de pamant pe care s-au asezat Lipoveni-formand kolonia Ivanovca.Alaturi erau pamanturile localnicilor,care erau intr-o legatura stransa cu satele Gura-galbenei,Costesti,Molesti,Mitropolit.In cartea recensamantului ce se pastreza laArhiva Nationala intr-un sangur eczemplar e notat sub numarul 412 :"Ivanovca[kolonie] situata sub poalele padurii Kosmea ,47 de case 73 barbati si 67 femei.Localnicii nu puteau folosi usor glotonimul Ivanovca si se exprimau- "la lipoveni" In dictionarul enciclopedic geografic al Basarabiei a lui Zamfir R.Arbore,se mentioneaza;"Ivanovca-sat in judetul Tighina,volostea Gura-Galbenei-intemeiat de niste ruteni veniti aici pe la 1859.La biblioteca centrala din Chisinau se pastreaza o singura harta de la 1859,unde-i aratat exact asezarea satului Ivanovca ca corespunde eczact asezarii moderna a satului Lipoveni.Dar se pune intrebarea;Poate-i alta asezare?Langa Gura -Galbenei e o singura Ivanovca-,Dar e Ivanovca-noua.La marginea satului Lipoveni,avem rejiunea care se numeste Ivanovca-veche.Catre 1900 alunecarile de teren i-au silit pe o parte din ruteni sa-si schimbe locul-deplasandu-se la 6 cm spre vest formand o noua asezare-Ivanovca-noua ,iar Ivanovca automat a devenit Ivanovca-veche si eczista si pana azi ca regiune a satului Lipoveni.Treptat pana la 1900 s-a incetatenit glotonimulLipoveni.Avem o harta a pamanturilor satului Lipoveni de la I905 ,care in titlu e Lipoveni,iar in explicatii-casele si gradinile-s numite;-Proptietatile ivanovcenilor.Cum s-ar zice-comenteriile-s de prisos. ##&&

Logica in nomenclatura chimica[modificare sursă]

Pe parcursul anilor de lucru ca profesor de chimie cu intrebarea despre logica in nomenclatura chimica am scris si articole in presa,dar n-am primit nici un semnal critic la tema data.In manualele de chimie dar si in presa se foloseste glotonimul "substante chimice".Sant convins ca termenul nu ilustreaza just nomenclatura.De ce? La fizica se opereaza cu termenul "substanta",dar nu se spune substante fizice,precum n-ar fi logic sa spunem substante geografice.Deoarece substanta de orice natura n-ar fi e o forma de eczistenta a materiei ea nu trebuie tratata numai chimic.Si in acelas context pun intrebarea care substante nu-s chimice?Toate substantelele-s de natura chimica dupa studiu.Avem zeci de cuvinte,care-ar rezolva problema data dar nu le folosim.Erbicide,pesticide,insecticide.substante otravitoare,stimulenti e.t.c.La moment cercetati expresia: Intr-un depozit pelanga substante chimice se mai aflau sare de bucatarie si niste detergenti.La ce fel de substante clasam sarea de bucatarie? Alimentare? Nu-i logic! Ea pentru multe vietati e otravitoare.Cel mai real ar fi sa ne exprimam simplu..."pe langa peticide si detergemti se mai afla si sare de bucatarie.In general sa ne eschivam de cuvintele "substante chimice" La tema "Oxizii" eczista forma "oxizi bazici" si "oxizi acizi' Da ca oxizii bazici dupa denumire parca spun totul,adica au proprietati bazice,atunci cand citesti "oxizi acizi" parca spui de-0 data doua clase de substante; oxizi si acizi.Ar trebui de inlocuit terminologia prin forma "oxizi acizici'",adica cu proprietati acide.Cuvantul "amfoteri" n-are nevoie de sufixul "ici",fiindca ilustreaza concret la plural proprietatile Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bivol Ion (discuție • contribuții).

■ Pagina creată a fost ștearsă sau va fi ștearsă imediat[modificare sursă]

Bine ați venit la Wikipedia. Pagina Controverse privind încălzirea globală, creată recent de dumneavoastră, nu este în conformitate cu politicile Wikipedia și va fi ștearsă în curând (dacă nu a fost ștearsă deja).

Pentru alte încercări vă rugăm să folosiți groapa cu nisip. Vă invităm să citiți și pagina de bun venit pentru a afla cum puteți contribui la enciclopedia noastră. Mulțumim. ZOLTAN (discuție) 6 martie 2011 11:56 (EET)[răspunde]