Discuție Categorie:Copacul vieţii

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Refritor la categoria "Copacul vieţii".Eu unul personal nu am întâlnit această formulare. Dacă vedem ce conţine această formulare constatăm că este o clasificare a organismelor şi aceea incompletă şi extrem de sumară.Ce cuprinde:

1. Eucariota

1.1.Animale

1.1.1.Animale domestice

1.1.1.1. Animale de casă

1.1.1.2. Cai

1.1.1.3. Oi

1.1.1.4. Porc

1.1.2.Animale nevertebrate

.................

1.1.3. Animale vertebrate

...............

Indiferent ce se vrea această împărţire este haotică şi fără sens.

Categoriile,zic eu, trebuie să aibă o logică şi să corespundă unor criterii ştiinţifice.

Propunere . Categoria va fi şteasa. Se poate face o categorie:

Clasificări ale organismelor care să cuprinda:

1. Clasificarea ştiinţifică a organismelor

2.Alte clasificari

2.1 Clasificare după raportul cu omul

2.1.1. Animale sălbatice (primele anumale au fost cele sălbatice şi din acestea s-a făcut domesticirea)

2.1.2. Animale domestice

Raţionamentul poate continua.

--Jean 19 noiembrie 2006 08:30 (EET)[răspunde]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Copacul vieţii


Arbore filogenetic denumire consacrată ce se învaţă din clasa a X-a[modificare sursă]

Comentriu de mai jos nu se referă la denumirea iniţială a categoriei, denumire care se poate schimba orcând, ci la trimiterea Vezi şi şi la consecinţele care rezultă din astfel de interpretări.

Alte consecinţe ale interpretărilor unor texte scrise de voluntari în Dex [1] este scoaterea Categoriei Creaţionism (cu articole precum Creaţionism ştiinţific ortodoxde)de la "Concepţiile în biologie" în 19 decembrie 2006 17:33 de către acelaş utilizator şi introducerea la "Categoria teologie" [2]. O consecinţă a schimbării categoriei este că acum după Wikipedia română biologi precum C. Liné şi G.Cuvier nu mai sunt biologi ci teologi, iar toate lucrările scrise de aceştia nu mai sunt de biologie ci de teologie. Lucru unic în tot ce am citit până acum.


Dacă vă referiţi la denumirea categoirei "Tree of life" aceasta este pusă de un utilizator care poate să nu aibă deloc cunoştinţe în domeniu cum se întâmplă şi la noi.

Dacă vă referiţi la imaginea alăturată lucrurile încep să se schimbe. Titlul imaginii începe să aibă aspect ştiinţific. Este scris "Phylogenetic Tree of Tife". Acum încep problemele de cunoştinţe de biologie înspecial (cunoştinţe la nivel de clasa a X-a) şi mai puţin cunoştinţele de traducere.

În primul rând eu unul nu am văzut formulare "Copacul vieţii" într-o lucrare ştiinţifică sau manual de şcoală .

În limba romănă există denumiri consacrate, respectiv "Arbore filogenetic" care nu diferă radical de cea din engleză sau alte limbi. Acestă denumire apare în cărţi de liceu respectiv Biologie Manual pt clasa a X-a de prof. univ.Gh. Năstăsescu şi prof gr.I Y. Partin unde găsim:

la pag. 108 Arborele filogenetic al vertebratelor în paleozoic;

la pag. 109 Arborele filogenetic al vertebratelor din paleozoic şi mezozoic;

la pag. 106 Arborele filogenetic al regnului animal;

la pag.104 Arborele filogenetic al protozoarelor.

Traducerile chiar ale câtorva cuvinte după cum se vede implică şi cunoştinţe elementare în domeniu. Lipsa acestor cunoţinţe elementare va duce la astfel de comentarii Discuţie:Ureche--Jean 9 ianuarie 2007 23:26 (EET)[răspunde]

Copacul vieţii[modificare sursă]

Aici nu este nici un comentariu; este o simplă legătură externă. Aici am specificat numai cine a creat categoria respectivă. Nu am caracterizat acele noţiuni şi nici măcar nu am afirmat că aş fi absolvit clasa a X-a. --GEO 10 ianuarie 2007 00:07 (EET)[răspunde]

Dacă sunteţi elev ar fi bine să spuneţi acest lucru. Atunci lucrurile s-ar schimbă radical şi lucrurile scrise de dvs. ar avea o cu totul altă interpretare (mult mai indulgentă). Prerea mea este că sunteţi elev cel mult în clasa a IX-a datorită textului "şi nici măcar nu am afirmat că aş fi absolvit clasa a X-a". --Jean 11 ianuarie 2007 00:07 (EET)[răspunde]