Discuție:Sistematizare (istoria României)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Sistematizare (istoria României) este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Sistematizare[modificare sursă]

Am dat din întâmplare peste articolul pe care l-aţi preluat din engleză despre sistematizare. Din păcate persoana care a pus articolul pe Wikipedia engleză era complet ignorantă în materie şi a făcut erori elementare, pornind de la definiţie. Sistematizarea nu este o noţiune politică şi nu este specifică perioadei Ceauşescu în România. Probabil că primul oraş modern creat pe baza unui plan de sistematizare urbanistică este Washington DC. Statele Unite. Cu 150 de ani în urmă Haussmann a întreprins ample lucrări de sistematizare a Parisului etc. etc.

Afirmatia porneşte de la faptul că a existat un document numit Sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale. După logica autorului articolului in limba engleză ar trebuie să urmeze şi un articol cu teritoriul ca invenţie a lui Ceauşescu, cu localităţile ca invenţie Ceauşistă etc. A vorbi că sistematizarea este un concept al epocii Ceauşescu este la fel de absurd.

Sunt pe punctul de a rescrie articolul din limba engleză scotând aberaţiile şi introducând informaţii corecte. Vă cer permisiunea de a face la fel cu articolul din limba română. Nu de alta, dar referinţa pe care o faceţi că articolul este preluat din limba engleză nu mai are efect, din moment ce articolul englez este schimbat. Afil 25 decembrie 2006 04:31 (EET)[răspunde]

Re:Sistematizare[modificare sursă]

La mulţi ani! Nu e nevoie să-mi cereţi permisiunea, chiar dacă sunt administrator sau iniţiatorul articolului rspectiv, nu e cazul să-mi cereţi permisiunea, dimpotrivă, vă rog şi vă încurajez să efectuaţi toate modificările pe care le credeţi de cuviinţă şi, pentru evitarea problemelor, să vă justificaţi acţiunile pe pagina de discuţii a articolului respectiv (pentru ca oricine să poată accesa discuţiile care duc la modificarea articolului - motiv pentru care voi muta această discuţie şi acolo). Am înţeles argumentul adus şi mi se pare cât se poate de valabil. Conţinutul precedent se poate încadra eventual la o sub-secţiune numită "Sistematizarea (comunistă) în România". Probabil că autorul iniţial s-a gândit că termenul a luat o valenţă deosebită în cazul României, identificându-se cu un important proces istoric specific României comuniste. Totuşi, cred că sistematizarea la nivel general despre care vorbiţi se încadrează mai mult la "Planificare urbană" (Urban planning) şi nu neapărat la "Sistematizare" (Systemization - termen nefolosit în limba engleză pentru identificarea planificării urbane). Sărbători fericite--Radufan 27 decembrie 2006 13:22 (EET)