Discuție:Sistem de management al calității

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 13 ani de Dorimedont

Stimate autor al articolului și stimați supervizori ai ro.wikipedia.org,

Îmi permit să atrag atenția asupra faptului că așa cum este alcătuit, acest articol nu se referă la "Managementul calității" (cum e intitulat), ci la "Implementarea sistemului de management al calității".

Managementul calității se referă la planificarea calității, controlul calității, asigurarea calității și îmbunătățirea calității. Aceste concepte au fost definite încă de mult, de celebrul specialist american J.M.Juran (1951) în cartea sa Quality Control Handbook, Ed. McGraw-Hill. Probabil că autorul articolului "Managementul calității" trebuia să trateze aceste concepte, pe larg dezvoltate în literatură.

În ceea ce privește "Implementarea SMC" descrisă în articolul de față, aceasta este redactată incomplet, cu termeni confuzi (ce ar putea însemna termenul process owner în contextul unui sistem de management al calității ?) și cu termeni incorecți: în documentația SMC se folosește termenul standardizat Manualul calității, nu Manualul sistemului de management (a se vedea standardul SR EN ISO 9000:2006, punctul 2.7.2 "Tipuri de documente utilizate în SMC", p.9.).

Pentru că am o anumită competență în problematica TQM, Calitate, Sistem de management al calității, propun ștergerea acestui articol, care nu constituie nici măcar o cercetare originală, ci o preluare nesistematizată și incompletă din literatura străină. --Dorimedont (discuție) 3 noiembrie 2010 13:28 (EET)Răspunde

Managementul calitatii[modificare sursă]

Domnule Dorimedont, In primul rand va impartasesc opinia cum ca articolul al carui autor sunt, intitulat initial "Sistem de management al calitatii in 5+1 pasi", se refera la "Implementarea sistemului de management al calității". Si vreau sa va comunic faptul ca nu sunt de acord cu modificarea titlului articolului.

In al doilea rand vreau sa fac precizarea ca articolul a fost conceput ca o poveste scurta a implementarii unui sistem de management, poveste care sa poate fi inteleasa de oricine, poveste care sa se constituie intr-o alternativa simplificata la povestile complicate care sunt spuse de oamenii de vanzari a-i companiilor de consultanta sau la povestile complicate expuse in articole scortoase. Acesta este motivul pentru care am folosit termeni comuni si usor de inteles, chiar daca acesti termeni nu apar in definitiile prezentate de standardul SREN ISO 9000:2006 (vezi proprietar de proces, manualul calitatii etc.).

In al treilea rand, nu sunt de acord cu afirmatia urmatoare: "Pentru că am o anumită competență în problematica TQM, Calitate, Sistem de management al calității, propun ștergerea acestui articol, care nu constituie nici măcar o cercetare originală, ci o preluare nesistematizată și incompletă din literatura străină" din urmatoarele motive:

1. articolul nu se vrea a fi o "cercetare" ci doar o prezentare prietenoasa a unui proces de implementare a unui sistem de management.
2. faptul ca numiti articolul scris de MINE, o "preluare nesistematizată și incompletă din literatura străină" ma face sa afirm urmatoarele lucruri: - aceasta este o jignire adusa mie si muncii mele, fapt pentru care va solicit sa va cereti imediat scuze; - va rog sa aduceti dovezi ale faptului ca eu am copiat ceva din literatura straina si am pus in articolul de fata.

Acestea fiind zise, domnilor editori wikipedia.org, va supun atentiei urmatoarele: - nu sunt de acord cu schimbarea titlului articolului meu; - nu sunt de acrod cu unirea articolului meu cu articolul "sistem de management al calitatii" pentru simplul motiv ca trateaza problematici diferite ale aceleiasi teme: sistemul de management al calitatii; - daca nu sunteti de acord cu cele doua chestiuni expuse mai sus, solicit stergerea articolului scis de mine. - nu inteleg de ce ati sters cel de-al doilea link extern din articol, vizita pe acel site ar fi putut aduce clarificari si informatii suplimentare referitoare la tema articolului

Cu deosebita consideratie, Marinel Androne Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Marinel.androne (discuție • contribuții).