Discuție:Sfarmă-Piatră

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 1 an de 2A02:2F0E:5B0A:D600:8B94:6576:963D:5834 în subiectul Prezentare prea ideologică

Prezentare prea ideologică[modificare sursă]

Un cititor obiectiv nu-și poate face nicio idee despre conținutul ziarului, despre ideile promovate, despre caracterul dezbaterilor și conflictelor dintre personalitățile epocii care au fost găzduite de ziar. Nu-ți poți da seama din descriere dacă a fost un ziar literar (au contribuit la el -scrie - și unii cunoscuți scriitori din epocă), un ziar filosofic, un ziar de dezbatere sociologic-politică, un jurnal satiric sau o fițuică care publica doar epigrame, caricaturi, ironii sau chiar atacuri furibund anti-semite. De fapt, din descriere pare a rezulta că scopul principal al acestui ziar era anti-semitismul ideologic și că el nu promova nimic pozitiv.

Altfel spus, articolul este scris dintr-un singur punct de vedere, dintr-o perspectivă prea unilaterală pentru a fi socotit o prezentare obiectivă, de interes general, cum ne-am aștepta să găsim într-o enciclopedie. Aș adăuga, de asemenea, tonul resentimentar, vindicativ, injectat de ură, care nu are ce căuta într-o prezentare istorică rece, obiectivă, distantă a unor fapte petrecute cu mult timp în urmă.

Aș adăuga, dacă-mi e permis, și fără a dori să încing în vreun fel atmosfera, că toate aceste caracteristici se regăsesc, din păcate, într-un anumit tip de literatură, căreia i se subsumează și acest articolaș, și care ar putea fi - sau chiar este - numit generic „Studii antisemite”. Acest tip de literatură are doar obiective de tip ideologic și propagandistic, are foarte puțin în comun cu știința, cu caracterul ei obiectiv, detașat de obiectul cercetării sale, cu metodologia ei, cu deontologia ei, aș îndrăzni să zic chiar, cu toată duritatea termenului folosit, că este o pseudo-știință, și - poate tocmai de aceea - slujește foarte puțin scopului pe care și l-a propus, care este nobil în sine, acela de a denunța și de a diminua, prin cunoașterea adevărului istoric, impactul negativ al stereotipurilor antisemite. 2A02:2F0E:5B0A:D600:8B94:6576:963D:5834 (discuție) 2 aprilie 2023 12:48 (EEST)Răspunde