Discuție:Sâg, Sălaj

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Autorului/-ilor acestui articlol despre comuna Sâg. Aveţi date despre vechea biserică de lemn din Sâg şi din Mal? Ar fi interesant dacă bătrânii din sate mai ştiu ceva. Dacă poţi să-i întâlneşti poţi pune următoarele întrebări: Unde a fost locul vechii biserici? Din ce lemn era biserica? De unde era lemnul taiat/adus? Era biserica adusă din alt sat/loc? Cine a făcut biserica? Cât de veche era? De ce a dispărut? Dacă a fost vândută, cine a cumpărat-o? Mai există lemne din ea? Sunt lemne, mobilier, icoane cărţi păstrate în actuala biserică? Daca sunt cărţi atunci ar putea fi însemnări preţioase păstrate în acestea. Poate parohia are vre-un inventar scris mai vechi care să descrie biserica, sau un desen, o schiţă, o fotografie de epocă. Arhivele din Zalău au poate date interesante despre sat şi posibil să conţină arhiva parohială. Dacă obţi ceva te rog să participi la proiectul bisericilor de lemn. Eşti binevenit să participi cu orice fotografie şi informaţie despre oricare biserică de lemn din România, de exemplu cele din Tusa şi Sărbi.

În ce priveşte comuna Sâg, te felicit pentru iniţiativă. Fotografiază locuri interesante, case tradiţionale, port, obiecte, locuri, notează câte ceva despre ele.

În orice familie există fotografii de familie care pot avea un interes mai larg, vezi exemplul la Cizer, Sălaj. Fotografiile pot fi scanate sau refotografiate cu o cameră digitală.

Satele au şi o istorie recentă, tot secolul 20, pe care cel mai bine o poţi surprinde din discuţii cu bătrânii. Începutul despre primul război e foarte interesant. Ar fi bine să pute-ţi continua cu al doilea război mondial, trecerea ruşilor, colectivizarea, revoluţia, împărţirea pământurilor. Succes în continuare! --Albabos 25 august 2007 14:37 (EEST)[răspunde]