Discuție:Revanșa (film din 1978)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 3 ani de Donarius în subiectul Plagiat
Articolul Revanșa (film din 1978) este un subiect de care se ocupă Proiectul Film, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre filme și seriale de televiziune Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Erori în film[modificare sursă]

Kurt Geissler, personaj real, este prezentat la începutul filmului (min. 7) ca general pentru ca la final falsul colonel interpretat de Nicolaescu să spună legionarilor în germană că a fost trimis de Sturmbannführer-ul Geissler (min. 92). Gradul militar real al lui Geissler în SS a fost de Sturmbannführer (grad echivalent cu cel de maior). Personajul, prezentat inițial ca general și apoi ca Sturmbannführer, poartă pe gulerul uniformei însemne de Brigadeführer (grad echivalent cu cel de general-maior), vezi min. 82. Nu ar fi logic ca un maior să trimită ca delegat un colonel, deci Geissler este general în film (așa cum este prezentat și cum arată uniforma pe care o poartă), cu toate că acest fapt contrazice realitatea.

Nu este singura eroare. Personajul interpretat de Ion Dichiseanu este numit Cernescu de către Geissler (în secvențele finale când Geissler sună la casa unde se ascundeau legionarii, vezi min. 94), dar în discuțiile ulterioare se vorbește de faptul că Horia Sima ar fi fost cel capturat de comisarul Moldovan (vezi min. 95). Vocea lui Horia Sima se aude la un moment dat într-o discuție cu Geissler și nu seamănă cu cea a lui Dichiseanu (vezi min. 81-82). Falsul colonel german îi spune personajului interpretat de Dichiseanu că are ordin să-i scoată din țară grupul lui Horia Sima (vezi min. 93), vorbind de Sima ca și cum nu ar fi fost de față. Cartea lui Cristian Luis Vasilescu (pp. 201-202) menționează însă că nici Ion Antonescu, nici Horia Sima nu apar fizic în film, ci doar li se aude vocea la telefon.

În ceea ce-l privește pe ambasadorul german, Geissler spune la un moment dat că Fabricius a fost rechemat în Germania și înlocuit cu Killinger (min. 7), pentru ca în momentul în care îi spune lui Zăvoianu (personaj real) să înceteze rebeliunea să menționeze că Fabricius a vorbit în aceeași dimineață cu Antonescu (min. 78). Unele surse îl prezintă pe Hermann Neubacher, însărcinatul cu afaceri, ca intermediar între militari și legionari. Cu toate acestea, Rioșanu i se adresează în film în aceeași zi delegatului german cu titulatura de ambasador (vezi min. 95), deci nu poate fi vorba decât tot de Fabricius, care, potrivit sursei Andreas Hillgruber: Hitler, König Carol und Marschall Antonescu, Wiesbaden 1965, p. 118, ar fi rămas la post până la 24 ianuarie 1941, când Rebeliunea legionară se încheiase. --Donarius (discuție) 22 iunie 2020 00:07 (EEST)Răspunde

Plagiat[modificare sursă]

Site-ul TVR2 a plagiat de pe Wikipedia (http://tvr2.tvr.ro/filme/revansa_14225.html). Textul de pe Wikipedia e din 2013, textul TVR2 e din 2019 (https://web.archive.org/web/20190915000000*/http://tvr2.tvr.ro/filme/revansa_14225.html). Distribuția e preluată de majoritatea site-urilor tot de pe Wikipedia, iar erorile de pe Wikipedia de la un moment dat se regăsesc pe alte site-uri, constituind motiv pentru unii anonimi să „corecteze”, readucând erorile. --Donarius (discuție) 11 iulie 2020 23:40 (EEST)Răspunde