Discuție:Organizarea și evoluția Universului

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 16 ani de Turbojet în subiectul Critici

Critici[modificare sursă]

Deoarece acest articol a fost propus pentru ştergere l-m citit. Sunt de formaţie un om al ştiinţelor exacte şi afirm că ştiu să citesc o teorie a fizicii. Totuşi, citind acest articol şi eu am rămas cu impresia că parcă ar fi un eseu. Această impresie este întărită de:

  • Fraze ca „La nivelul întregii materii din Univers există o bază informaţională.” nu-mi spun nimic. Cine a făcut acea bază? Ce conţine? Cine are acces la ea?
  • Se fac afirmaţii tranşante ca „Soluţiile evoluţiei sunt date de modele informaţionale de organizare şi funcţionare a lumii”. Acestea sunt doar modele, mai bune sau mai rele. Mecanica newtoniana a fost un model bun până s-a elaborat mecanica relativistă, care este bună pănă... etc.
  • Se fac afirmaţii tranşante în capitolele „Evoluţia nucleară”, „Evoluţia chimică”, uitându-se că tot ce se spune acolo sunt teorii bazate pe modele. Singura formă acceptabilă pentru astfel de informaţii este „Cutare afirmă că, conform teoriei elaborate de el şi publicată în cartea cutare rezultă... ”. Dacă sunt mai multe teorii, trebuie prezentate în paralel, cu dovezile care le susţin şi slăbiciunile neexplicate (şi explicate de teoriile concurente).
  • Limbajul folosit este propriu literaturii. În articole despre ştiinţă cuvinte ca „inerent”, „fantastic”, „supa iniţială”, „creuzete stelare”, „ceva în genul” nu-şi au locul.
  • Textul e împestriţat cu culori, cu rol de scoatere în evidenţă, fără să se ţină cont că pe wikipedia unele culori au funcţii prestabilite.
  • Informaţia este departe de a fi aşa densă cum se pretinde.

Sunt de acord că informaţiile pot fi folosite, însă un articol este altceva decât conspectul unei prefeţe, că asta pare. --Turbojet 18 noiembrie 2007 14:26 (EET)Răspunde