Discuție:Magistrat

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 12 ani de Ark25 în subiectul Termenii
Articolul Magistrat este un subiect de care se ocupă Proiectul Drept, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre drept Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Secretari de stat și demnitari[modificare sursă]

Dacă cineva se pricepe la politică, rog să mă lămurească asupra termenului „secretar de stat” și „demnitar”. Aici se zice: „Ministerul Educației va avea șase secretari de stat” și „ministerul va avea un numar de 691 posturi, pe langa demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului”. Întrebările mele sunt: secretarii de stat lucrează doar în ministere? Demnitarii din Ministerul Educației sunt doar secretarii de stat sau mai sunt și alte funcții care se pot asimila termenului „demnitar”? În România actuală, care anume funcții se consideră a fi de „demnitar”? Mulțumesc. —  Ark25  (discuție) 19 decembrie 2010 06:51 (EET)Răspunde

În Legea 115/1996 (cu modificările ulterioare) se prevede astfel:
Art. 1. - Se instituie obligația declarării averii pentru demnitari, magistrați, funcționari publici și unele persoane cu funcții de conducere din regiile autonome, Fondul Proprietății de Stat, Banca Națională a României și băncile cu capital de stat, total sau majoritar, precum și procedura controlului averilor acestora în cazul în care există dovezi certe că unele bunuri ori valori nu au fost dobândite în mod licit.
Art. 2. - Președintele României, deputații, senatorii, membrii Guvernului, secretarii și subsecretarii de stat, precum și cei asimilați acestora, magistrații, consilierii județeni și locali, primarii, funcționarii publici care își desfășoară activitatea în cadrul autorităților publice centrale ori locale, membrii consiliilor de administrație și persoanele care dețin funcții de conducere, de la directori, inclusiv, în sus, în cadrul regiilor autonome de interes național sau local, societăților comerciale cu capital majoritar de stat, Fondului Proprietății de Stat, Băncii Naționale a României, băncilor cu capital de stat, total sau majoritar, au obligația să-și declare averea, în condițiile prezentei legi.
De aici, eu trag concluzia că prin cuvântul demnitari se înțelege: Președintele României, deputații, senatorii, membrii Guvernului, secretarii și subsecretarii de stat, precum și cei asimilați acestora.
Pe de altă parte, în Ordonanța nr 32/1998 (cu modificările ulterioare) este scris:
Art. 1. - În sensul prezentei ordonanțe, prin demnitar din administrația publică centrală, denumit în continuare demnitar, se înțelege: primul-ministru, viceprim-ministrul, ministrul de stat, ministrul, ministrul delegat, secretarul general al Guvernului, secretarul general adjunct al Guvernului, consilierul de stat, secretarul de stat și asimilatul acestuia din cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru, din cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, Secretariatului General al Guvernului, Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și din cadrul ministerelor, precum și conducătorul organelor de specialitate ale administrației publice centrale, cu rang de secretar de stat.
Răzvan Socol mesaj 19 decembrie 2010 10:20 (EET)Răspunde

Mulțumesc mult pentru răspunsuri. Din textul „precum și conducătorul organelor de specialitate ale administrației publice centrale, cu rang de secretar de stat” s-ar putea deduce faptul că șeful de la Institutul Național de Statistică - ca exemplu de organ de specialitate - ar putea avea rang de secretar de stat, și în acest caz vorbim de un demnitar. Pare relativ clar ce înseamnă „demnitar”, însă cu termenul „secretar de stat” sunt cam în ceață. Din păcate textele legilor sunt deseori ambigue și ne-lămuritoare. —  Ark25  (discuție) 20 decembrie 2010 06:56 (EET)Răspunde

Conducătorii acestor organe de specialitate pot avea rangul de secretar de stat numai dacă li se acordă în mod explicit acest rang, cum a fost cazul cu președintele CNPAS, de exemplu. Răzvan Socol mesaj 20 decembrie 2010 10:28 (EET)Răspunde

Termenii[modificare sursă]

Văd că pagina demnitar redirecționează la magistrat. Ar fi bine de lămurit termenii aceștia (magistrat, demnitar, înalt funcționar public, secretar de stat), pentru a lămuri care este diferența dintre ei. De exemplu în această știre se spune: Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea legii privind institutia prefectului, aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, prevede ca prefectul va pierde statutul de demnitar si va deveni, incepand cu 1 ianuarie 2006, inalt functionar public.

  • Categoria inaltilor functionari publici cuprinde persoanele care sunt numite in una dintre urmatoarele functii publice: Napoca News, 11 January 2009
    • a) secretar general al Guvernului si secretar general adjunct al Guvernului;
    • b) secretar general din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
    • c) prefect;
    • d) secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
    • e) subprefect;
    • f) inspector guvernamental.

. —  Ark25  (discuție) 11 iulie 2011 06:57 (EEST)Răspunde