Discuție:Lupta de la Ciucea (16-29 ianuarie 1919)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 5 ani de Accipiter Q. Gentilis în subiectul Caracter

Titlu[modificare sursă]

Unele articole din formatul Divizia Secuiască sunt cu paranteze, altele nu. Ar trebui să existe o uniformitate. --Donarius (discuție) 1 august 2018 15:06 (EEST)Răspunde

Ok, am să văd cum rezolv. Merci de semnalare.--Accipiter Q. Gentilis(D) 1 august 2018 15:17 (EEST)Răspunde
Rezolvat Rezolvat--Accipiter Q. Gentilis(D) 2 august 2018 02:07 (EEST)Răspunde

Caracter[modificare sursă]

Este posibil ca titlul actual să fie inadecvat, firul acțiunii putând să fie mai degrabă reprezentat de o serie de incidente armate cu caractere de hărțuieli sau încăierări. Deocamdată literatura ungară pare că exagerează amploarea evenimentelor, iar cea română că o minimalizează. Adevărul este greu de stabilit unde se află.

@Macreanu Iulian: o opinie ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 3 august 2018 16:41 (EEST)Răspunde

Calitate–[modificare sursă]

Evenimentele sunt insuficient clarificate, sursele din ambele părți părând că escamotează realitatea de pe teren. Fie pe de-o parte e vorba de politica de mână forte pe care trupele române au aplicat-o, iar de cealaltă parte de debandada unităților ungare și de actele reprobabile pe care soldații maghiari le-au făcut, fie pur și simplu evenimentele nu au avut prea mare importanță reală.

Între 6 și 23 ianuarie 1919 lucrurile sunt extrem de neclare. Până în 6 ianuarie lucrurile sunt clare: existau Convenție Bethelot-Apathy din 31 decembrie și recunoașterea activității lui Apathy. La 7 ianuarie gen. Neculcea i-a comunicat lui Apathy, precum că drept urmare a ordinului gen. Moșoiu întrerupe orice contact oficial cu acesta și cu Comisariatul General al Ungariei de Răsărit.

Începând cu 23 ianuarie (a doua zi după ce trupele române au atins pe de-antregul cea de-a treia linie de demarcație și ziua în care Károly și Dezsö Berinkey au decis că trebuie să facă în lipsa rezervelor, război fără ofensivă pentru a câștiga timp), atmosfera s-a clarificat.--Accipiter Q. Gentilis(D) 2 august 2018 19:02 (EEST)Răspunde