Discuție:Luna de Sus, Cluj

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Luna de Sus, Cluj este un subiect de care se ocupă Proiectul Localitățile din România, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre localitățile din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Alte date despre Luna de Sus

Este aşezat în zona preorăşenească a municipiului Cluj-Napoca,la 46 44 latitudine nordică şi 23 26 longitudine estică.Distanţa faşă de centrul de comună este de 3 km.Localităţi vecine Floreşti,la E,Gilău la V,Someşu rece la SV,Suceagu ,la N şi Vlaha ,la S-SV. Din punctul de vedere al dispunerii gospodăriilor în teritoriu este un sat linear,aşezat de-a lungul drumului. Teritoriul satului se înscrie în cadrul unităţilor de relief joase,depresionare,cu versanţi deluroşi asimetrici culoarul Cluj-Gilău-Căpuş,platforma Feneş,depresiunea Vlaha-Săvădisla.gama solurilor este variată cernoziomuri levigate,brune de pădure,podzolice,argilo-iluviale,sărături.Apare frecvent fenomenul de eroziune,fapt pentru care s-a recurs la împăduriri(plantaţii de pin).altitudinea medie este de 400 m.suprafaţa satului se înscrie în subetajul stejarului.Pădurile naturale sunt alcătuite din carpeni în amestec cu o serie de arbuşti,cum ar fi alunul,păducelu,etc.

Valea Lonii are o lungime de 22 km,iar suprafaţa bazinului acesteia 103 kmp.Suprafaţa bazinului Someşului Mic cu Valea Lonii este de 1042 kmp.cursul Someşului este regularizat şi nu prezintă riscuri de inundaţii.Paralel cu albia Someşului este canalul ce uneşte lacurile de acumulare Gilîu şi Floreşti II,construit în anii 80.

Denumirea satului este de origine slavă,ca a multor alte localităţi din judeţul Cluj.Lona ar însemna sân sau covată,provenind foarte probabil de la aşezarea între dealuri,nu prea abrupte,ca o copaie.Alţi lingvişti sunt de părere că ar însemna golf,fiind aşezată pe valea cu acelaşi nume.