Discuție:Hândrești, Iași

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Hândrești, Iași este un subiect de care se ocupă Proiectul Localitățile din România, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre localitățile din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Am citit acest articol despre localitatea Handresti din jud. Iasi .Dar contine date eronate si fanteziste!!!Aceasta localitate deja exista in sec. al XVIII, si nu s-a format in sec al XIX lea asa cum se mentioneaza in acest articol prin venirea unor familii din Ardeal. Acest fapt este intarit de documente istorice si scrieri:

  • Din 1799, 9 decembrie avem scrisoarea Domnului catre Dimitrie Sturza biv vel postelnic,pentru o galcea a la Handresti tinutul Romanului, ca "i-ai fi gonit cosasii dintr-o poiana ce se numeste Giudele, care din vechi s-ar fi stapanit tot de catre mosia Ganesti" (documente: Uricariul VIII,331)

Aceasta poiana este cunoscuta si astazi ca fiind hotarul dintre Ganesti si Handresti O alta informatie pretioasa care plaseaza existenta localitatii Handresti inca mai de timpuriueste cea referitoare la hotarul Rucsanilor(Buznea)...

  • ".....unde se impreuna cu hotarul Cristestilor si in codru pana unde se impreuna cu hotarul Handrestilor"(Documente: Costachescu Mihai, satele Ruscani (Buznea)si Ganesti cu trupurile lor Cacacesti si Moicesti din judetu......Autorul afirma:"l-am dat acest hotar, la Ruscani, sub anul 7181(1673),documente: (Noem,23, complect).

Dupa datele pe care le sustine autorul e evident ca aceasta localitate deja exista si in anul 1673, astfel teoretic putem sustine plasarea intemeierii acestei localitati ce este mentionata ca hotar pt Ruscani(Buznea), mai devreme de anul 1673...si nu in sec al XIX lea!!!! Vom vedea cat de curand potrivit izvoarelor istorice cu privire la intemeierea acestei localitati, originea populatiei asezate aici si anume vom vorbi despre rusii ruteni si despre populatia de origine ucraineana.Exista si astazi nume de origine slava ce au terminatia "iuc" de origine ucraineana poate fi chiar si numele meu "Vasilencu".....

Autor: prof. de istorie Vasilencu Mihai Gabriel


Articolul postat de dl.profesor Vasilencu conține informații izvorâte din documente, pe care dumnealui s-a străduit să le caute și să le descopere. Până în prezent nimeni nu s-a ocupat cu atâta interes de acest subiect.Aceste informații sunt deosebit de valoroase pentru comunitatea satului Hândrești , care astfel își descoperă originile și istoria. Dl. profesor Vasilencu merită toate felicitările și trebuie încurajat și ajutat pentru a continua activitatea de cercetare pe această linie. În același timp , nu cred că persoanele care au tratat subiectul anterior au manifestat dispreț ci, dimpotrivă ,au fost interesați în acest sens, primul deschizând subiectul ,iar al doilea dezvoltându-l , atât cât s-au priceput și au dispus de surse de informații. Până la urmă , vedeți , a rezultat o treabă bună , care trebuie să continue , să completeze tema suspusă dezbaterii. Mă gândeam chiar la ideea stabilirii zilelor satului(pe baza datării primului document care atestă extistența satului Hândrești)

"Hândrești e sat la est de Miclauseni. Etimologic, Hândrescu inseamna fiul lui Handra(Handrea, Andru) si probabil ca numele nu e strain de handrugan(Haidrugan) din 1591, format cu sufixul peiorativ -gan de la numele tatalui sau Andrusco(Andru, Handru) nepot al lui Miclaus vornic. Fiica lui Drulea spatar(care stapanea in sudul actualului Butea) e mentionata Handroaia, deci sotia unui Andru(Handru). Dar un Andru(Handru), poate sotul celei pomenite , e fiul lui Patrasco si nepotul lui Luca Direptate si a trait aproximativ intre 1560 si 1620. Pe la 1600, Handrestii era stapanit de o serie de familii razasesti inrudite, dintre carea neamul lui Bejan si Cazacul se trag probabil din nepotii cu acelas nume al lui Luca Direptate, deci au devenit patronime. Prima atestare scrisa a Handrestilor e din 1624. In 1635 e pomenit Ionasco de Handresti; in 1665 - Gligorie din Handresti; in 1707 - fiul acestuia, Chiriac Handrescu, iar in 1734, Pintilei Handrescu, fiul lui Chiriac. Fosta mosie razasasca Handresti se marginea la est cu Cristesti, la nord cu Ganesti, la sud-vest cu Daiceni si la sud-est cu Oteleni." . (NOTA :ARHIVA GENEALOGICA , INSTITUTUL DE ISTORIE A.D. XENOPOL IASI, 1994, P.17)Vasilencu Mihai-Gabriel (discuție) 23 mai 2011 15:20 (EEST) Am mai adaugat cateva informatii cu privire la datarea intemeierii satului HandrestiVasilencu Mihai-Gabriel (discuție) 23 mai 2011 15:20 (EEST)[răspunde]