Discuție:Furnalul din Govăjdia

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 1 an de 194.39.218.19 în subiectul Govajdia si turnul Eiffel - legenda urbana
Articolul Furnalul din Govăjdia este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

Govajdia si turnul Eiffel - legenda urbana[modificare sursă]

Aceasta afirmatie cum ca Govajdia ar fi contribuit la constructia turnului Eiffel este doar o legenda urbana inventata in perioada comunista.

Exista mai multe puncte care sustin ca aceasta afirmatie este doar o legenda urbana:

1-Turnul Eiffel este construit dintr-un aliaj de fier numit fier pudlat iar cuptoare de pudlaj nu au existat niciodata la Govajdie, aici producandu-se doar fonta(un material casant complet inadecvat pentru constructii de asemenea dimensiuni).

2-In cartea sa despre turnul Eiffel, Gustave Eiffel mentioneaza sursele materialelor, atelierele si companiile implicate in constructia turnului. Govajdia nu apare mentionata.

3-Distanta enorma pe care ar fi trebuit transportat materialul produs la Govajdie, sunt aproape 2000km de la Govajdie la Paris. Un transport pe o asemenea distanta nu ar fi fost practic si nici economic dat fiind faptul ca vorbim de secolul XIX iar infrastructura de transport nu era foarte dezvoltata in perioada respectiva.

4-Franta si Imperiul Austro-Ungar nu aveau cele mai bune relatii in perioada constructiei turnului, fiind chiar in razboi cu doar 28 de ani inaintea inceperii constructiei turnului. Fierul fiind un produs strategic in perioada respectiva, Imperiul Austro-Ungar nu ar fi permis un astfel de schimb economic.

5-Scrie pe turn ca metalul folosit a fost produs de uzinele Fould-Dupont din Pompey, Franta. :) 194.39.218.19 (discuție) 16 noiembrie 2022 18:45 (EET)Răspunde