Discuție:Falangă (os)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Propun modificarea titlului paginii din Falangă (os) în Falange sau Falangă (anatomie), deși preferabil ar fi falange. Motivul principal îl consider asocierea pe scară mult mai largă a termenului cu formațiunile osoase din cadrul scheletului uman decât sistemul de organizare militară a soldaților greci ori alte înțelesuri. Un exemplu ar fi definiția din DEX `98:

FALÁNGĂ1, falange, s. f. 1. Fiecare dintre oasele mici, alungite, care alcătuiesc scheletul degetelor. 2. (În Grecia antică) Formație de infanteriști înarmați cu lănci, dispuși în rânduri compacte și având centrul și una dintre aripi mai întărite. ◊ Fig. Grup compact și omogen de oameni care luptă împreună pentru același scop. 3. Grupare politică paramilitară de tip fascist din Spania. 4. (În doctrina socială utopică a lui Fourier) Unitate social-economică de bază formată din 1500-2000 de oameni cu pregătiri diverse. – Din fr. phalange.

FALÁNGĂ2, falange, s. f. Un fel de sul de lemn de care se legau, în regimul feudal, picioarele celor condamnați să fie bătuți la tălpi; p. ext. bătaie la tălpi aplicată acestor condamnați. – Din ngr. fálangas.

Asta doar pe lângă faptul că falangele anatomice sunt prezente atât la nivel de membru superior cât și inferior. --Ioan-Mihai Gale I (discuție) 9 februarie 2012 14:19 (EET)[răspunde]