Discuție:Expoziția Universală de la Paris din 1900

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 5 ani de Miehs în subiectul Traducere

Traducere[modificare sursă]

@Miehs: te rog tradu textul in limba romana: Rome, sinngulier hasard, regarde la Roumanie, qui lui a emprunte son nom, mais qui ne lui a pas pris ses magnificences et ses delicatesses ! Une exposition presquc sauvage, rudes fourrures, des echantillons empailles de,,la faune des bois et ,,des montagnes, des vetements d'hommes en peaux brodes de laines de di,,verses couleurs vives et tranchees, quelques robes de femmes oil déjà Von pressent l'Orient, et c'est tout. Merci.Asybarisaport 18 noiembrie 2018 21:08 (EET)Răspunde

Textul e ciudat și greșit redat. I-am făcut corecturile gramaticale, au rămas două zone neclare:

  • „Roma” parcă ar fi cea căreia i se adresează (Roma, ciudată întâmplare, privește România,) după care se referă la ea ca la un terț: (care a împrumutat numele de la ea, dar care nu a preluat și măreția și finețea ei)
  • Textul pus în paranteză (oil déjà Von pressent l'Orient), „oil” nu există în franceza modernă . A existat „ oïl „ în franceza veche, în secolul al XIII-lea, însemnând „da”, dar referindu-se la România, este exclus. Cuvântul „Von” iar nu are ce căuta aici. Dacă textul a fost preluat prin OCR e posibil să fi fost scris „l’on”

Rome, singulier hasard, regarde la Roumanie, qui lui a emprunté son nom, mais qui ne lui a pas pris ses magnificences et ses délicatesses ! Une exposition presque sauvage, rudes fourrures, des échantillons empaillés de la faune des bois et des montagnes, des vêtements d'hommes en peaux brodés de laines de diverses couleurs vives et tranchées, quelques robes de femmes (oïl?) déjà l’on pressent l'Orient, et c'est tout.

Acestea fiind zise, traducerea ar fi cam asta (cu incertitudinile mai sus prezentate):

Roma, ciudată întâmplare, privește România, care a împrumutat numele de la ea, dar care nu a preluat și măreția și finețea ei! O expoziție aproape sălbatică, blănuri aspre, mostre împăiate din „fauna pădurilor și a munților”, îmbrăcăminte bărbătească brodată cu fir de lână în culori vii și țipătoare, câteva rochii femeiești (oil ?) deja presimți Orientul, și asta e totul.

Toate cele bune, --Miehs (discuție) 18 noiembrie 2018 23:17 (EET)Răspunde

Imaginile din galerie le-am preluat de la https://www.olx.ro/oferta/ollanescu-romania-la-expozitia-universala-de-la-paris-1901-ID2U003.html