Discuție:Declarație de război

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 2 ani de 93.193.150.33

Tabelul cuprinde datele efective ale declaratiilor de razboi (adica momentul, pt simplificare ziua, în care intrau în vigoare).

De regula, vecinii lasau foarte putin timp între înmânarea declaratiei, si intrarea în vigoare si ostititatile militare propriu-zise, din motive lesne de înteles.
De exemplu, atunci când am declarat razboi Austro-Ungariei, nota i-a fost înmânata lui Burián la orele 20:45 si era efectiva de la orele 21 (adica în 15 minute).
Când Germania a declarat razboi URSS, înmânând lui nota lui Dekanozov la ora 3, aviatia va pleca peste doar 5 minute la atac iar infanteria si tancurile peste 15.

Nevecinii, precum UK si SUA, si-au permis intervale generoase de timp, de la 7 zile (UK) la aproape 5 luni (SUA).

Apoi, starea de razboi nu este neaparat consecinta declaratiilor de razboi.
De exemplu, în 1918, prin încalcarea conditiilor ultimatumului, România s-a pus din nou în stare de razboi cu Germania, anulându-se de facto Tratatul de la Bucuresti si fara declaratie de razboi.

Când am atacat URSS, practic ne-am pus în stare de razboi cu toate republicile constituente, chiar daca noi am activat militar doar pe teritoriul Ucrainei si Rusiei. Astfel, pentru a contracara strategia Angliei de a avea multiple voturi (socotind dominioanele), URSS a nominalizat si ea 2 republici, Ucraina si Bielorusia (cu ultima noi neavând nimic de-a face în mod efectiv).

Declaratia de razboi este considerata a fi una doar daca respecta conditiile din Conventia III. Iar agresorul e definit si în functie de modul de respectare al acestor conditii. Noi nu le-am mai respectat din 1917 si probabil ca nu ar trebui sa ne miram daca vom pati ceva. Pentru simplificare, am trecut acolo si declaratiile de razboi care nu au întrunit acele conditii (cele din 1944).

Cu stima,
Marian--93.193.150.33 (discuție) 9 aprilie 2022 10:54 (EEST)Răspunde