Discuție:Conciliu ecumenic

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sinod ecumenic vs. conciliu ecumenic[modificare sursă]

Voi afirma pentru început că cei doi termeni au - din punct de vedere religios - semnificații similare, asfel încât ceea ce prezint aici nu este o necesitate, ci o opinie care m-aș bucura să fie împărtășită și de alții.

  • Mai întâi, dați-mi voie să remarc că în versiunea engleză a wikipediei la pagina de dezambiguizare sunt listate în jur de 20 de utilizări ale termenului council, în timp ce pentru synod există doar o utilizare, cea în sens religios. Cu alte cuvinte, folosirea termenului de sinod implică claritate, pentru că are un singur sens - cel dorit.
  • Apoi, termenul de conciliu are la bază cuvântul council, care provine din latină, în timp ce sinod provine din cuvintele grecești Împreună și Cale. Cum în România religia cea mai răspândită este cea ortodoxă, ar fi normal ca această folosire să predomine.
  • Privitor la folosirea corectă a cuvântului, se cade a apela la specialiști. Cum pentru un catolic este firesc să apeleze la Vatican, ca la cea mai înaltă autoritate religioasă umană pe care o recunoaște, tot așa și pentru un ortodox este normal să apeleze la Patriarhie. Aceasta folosește termenul de sinod.
  • Am căutat pe paginile Vaticanului cuvintele Synod și Council. În mod neașteptat, chiar și Vaticanul folosește frecvent termenul de synod (16700 ori, în timp ce council este folosit de 42700 ori). Această utilizare este făcutp chiar pe pagini de o mare valoare teologică, cum este pagina Synod of Byshops (http://www.vatican.va/roman_curia/synod/).

În aceste condiții am impresia că ar fi corect să se menționeze ambele denumiri, cu precedența cuvîntului sinod pe paginile din țările a căror comfesiune domenantă își trage seva din Grecia și cu folosirea preferențială a termenului de council pentru țările a căror confesiune primcipală este legată de Roma.

Mircea Tirziu 1 martie 2006 00:58 (EET)[răspunde]

Stai, stai. Nu e vorba de un "sens religios" al cuvîntului «sinod». Am explicat deja diferentza. Sinodul e o adunare permanentä (ca si camera deputatilor, etc). De pildä, sf Sinod al BOR, sinodul Bisericii Suedeze, etc. Conciliul e o adunare cu un anumit prilej si pe o duratä fixä de timp: concilii locale si ecumenice.

Dacä ai aflat cuvîntul «sinod» pe situl Vaticanului, se foloseste sensul de care am vorbit mai sus. - Waelsch 1 martie 2006 01:15 (EET)[răspunde]

Citatele date pot fi păstrate, drepturile de autor pentru ele au expirat de mult, iar sursa secundară nu poate avea copyright pentru ele (a pretinde copyright pentru ele ar fi falsă atribuire). Tgeorgescu (discuție) 21 octombrie 2010 00:14 (EEST)[răspunde]

Prin „falsă atribuire” mă refeream la copyfraud, vezi http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=787244#PaperDownload Tgeorgescu (discuție) 20 noiembrie 2010 18:24 (EET)[răspunde]

Reincarnarea[modificare sursă]

Chestia cu reincarnarea nu apare în nicio sursă academică, ci doar în websiteuri de pamflete teozofice. Prin urmare am eliminat-o din articol. Tgeorgescu (discuție) 11 ianuarie 2013 20:15 (EET)[răspunde]