Discuție:Câlnic, Alba

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Câlnic, Alba este un subiect de care se ocupă Proiectul Localitățile din România, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre localitățile din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

O regulă general valabilă pentru numele nobiliare: marea majoritate a numelor familiilor nobiliare, germane sau nu, care includ toponomastice, provin din toponime şi nu invers. Constatarea este valabilă şi în cazul localităţii Câlnic, unde nobilii de Kelling au preluat denumirea aşezării şi nu invers. Localitatea Câlnic a existat cu mult timp înaintea aşezării saşilor în Transilvania!

Numele aşezării provine din slavul "kal" sau "kalinik" (=lut, lutos, ung. sáros hely), fiind preluat, mai întâi, de români sau de unguri, de la care l-au preluat saşii. Există o bibliografie numeroasă (G. Kisch, W. Scheiner, I. Kniezsa, I. Iordan, E. Petrovici, etc., etc.) cu privire la originea acestui nume. Trebuie doar găsită şi parcursă. Omisiunea este parţial scuzabilă prin tinereţea celor care deţin...copyright-ul (sic!).