Discuție:Băduleasa, Teleorman

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Băduleasa, Teleorman este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Radacina denumirii localitatii Baduleasa: Intr-una din vacantele scolare de care m-am bucurat in anii `80 am avut o discutie voluntara cu bunicul meu - Ghita Şeicaru, fiu al satului Baduleasa. Acesta mi-a povestit care este istoria intemeierii si a numelui localitatii.

Se spune ca localitatea a fost infiintata de un carciumar pe nume Badu. Acesta a construit un han ce servea drept loc de odihna si refugiu negutatorilor ce transportau marfuri de la Dunare catre nord-vestul tarii si invers (se pare ca marfa transportata de acestia la intoarcere era sarea). Hanul lui Badu era situat in vatra satului, in zona in care acum se afla cladirea dispensarului medical. Hangiul Badu era casatorit insa nu a avut copii, astfel ca dupa moartea acestuia, sotia lui care nu putea vorbi a tinut in continuare hanul. Neputand sa isi spuna numele, negutatorii ce poposeau la han au botezat-o spunandu-i "Badu-lasa" cu sensul de "Badu a lasat" (in urma lui, dupa el). Cu timpul denumirea locului a fost preluata pe cale orala de obisnuitii locului si odata cu dezvoltarea unei mici asezari rurale aceasta denumire a fost adoptata ca nume al asezarii. Aceasta istorioara este confirmata si de existenta in apropierea vetrei satului a unui drum pavat cu caramida, se pare construit de colonistii romani (cunoscut fiind faptul ca Muntenia de azi a fost puternic colonizata de Romani) de unde si denumirea acestuia "Drumul Traianului". Denumirea de "Drumul Traianului facand trimitere probabil la imparatul roman Traian. Exista posibilitatea ca denumirea drumului sa fi fost data de o localitate din judet spre care acest drum, asa cum este orientat, o are ca posibila destinatie. Localitatea ce poate fi sursa numelui acestui drum se numeste "Traian" si se afla in sudul Judetului Teleorman, la cca 15 km Vest de Turnu Magurele. Aceast drum nu mai este folosit in prezent el fiind situat la cca 800 m - 1 km, Sud de drumul asfaltat utilizat in prezent. Totusi in prezent se pot observa cu usurinta caramizile din lut ars ce fac parte din materialele de constructie utilizate la constructia drumului. Acesta traverseaza un camp cultivat intensiv de fermieri insa drumul nu a fost distrus in decursul anilor intrucat, in nenumarate randuri, uneltele de prelucrare a pamantului au avut de suferit atunci cand au intrat in contact cu structura drumului. Personal am mers pe acest drum in explorarile copilariei, manat fiind de curiozitate! Am observat structura drumului care este intrerupta in locul in care acesta se intersecteaza cu DN65A - Rosiori de Vede/Turnu Magurele. Intreruperea acestui drum a fost cauzata de lucrarile de amenajare ale acestui nou drum precum si de constructia pe traiectoria fireasca a vechiului drum a unui combinat de crestere a suinelor. Totodata spre Sud - Vest structura drumului se pierde probabil aceasta fiind acoperita cu pamant in decursul anilor. Florin Seicaru 18 iunie 2008 18:25 (EEST)[răspunde]